Главно Федерација/БиХ

Амбасада Русије у БиХ образложење своје изјаве упутила Комшићу, Турковић и СДА

РАНИЈЕ ПОЗВАЛА «БХ/ПРИЈАТЕЉЕ» ДА НЕ ГУБЕ ИЗ ВИДА ДА ЈЕ БиХ ПОВОДОМ НАТО ДАЛЕКО ОД КОНСЕНЗУСА
  • Написала им поред осталог: «Захваљујемо свима на оцјени нашег коментара по питању НАТО. Истовремено, вјерујемо да би се за дубље разумијевање његове суштине требало упознати с текстом изјаве, а не доносити закључке на основу њеног произвољног излагања»

АМБАСАДА Русије у Босни и Херцеговини упутила је образложење изјаве о зближавању БиХ и НАТО на адресе члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића, министарке спољних послова БиХ Бисере Турковић и прес-службе Странке демократске акције.

«Захваљујемо свима на оцјени нашег коментара по питању НАТО. Истовремено, вјерујемо да би се за дубље разумијевање његове суштине требало упознати с текстом изјаве, а не доносити закључке на основу њеног произвољног излагања. У вези с тим, наша образложења послана су члану Предсједништва БиХ Жељку Комшићу, замјеници Предсједавајућег Вијећа министара, министрици вањских послова БиХ Бисери Турковић и прес-служби Странке демократске акције“, навели су из Амбасаде Русије у Босни и Херцеговини.

Амбасада Русије у БиХ је у четвртак, 18. марта, позвала «босанскохерцеговачке пријатеље да добро размисле, да извагају све ‘за’ и ‘против’, да узму у обзир мишљење свих становника земље који су далеки од консензуса“ по питању чланства у НАТО.

Из Амбасаде су, реагујући на публикације које хвале предности чланства Босне и Херцеговине у Сјеверноатлантском савезу, упитали – да ли је Босна и Херцеговина спремна да шаље „своје младе људе да ратују за туђе геополитичке интересе?“

Амбасада Русије је у БиХ у свом саопштењу од 18. марта навела да ће, уколико БиХ крене у интеграцијски процес са НАТО „морати реаговати на тај непријатељски корак”.

Саопштење Руске амбасаде у БиХ стигло је након што је конституисана Комисија БиХ за сарадњу са НАТО-ом, а на основу одлуке Савјета министара од 24. фебруара 2021.

Задатак Комисије је да утврђује приоритете у реализацији обавеза које произлазе из учешћа БиХ у НАТО програму Партнерство за мир и из документа Програм Реформи БиХ.

Мандат Комисије је да организује и руководи израдом годишњих докумената Програма реформи у оквиру сарадње БиХ и НАТО-а, те да их доставља Савјету министара на разматрање и усвајање.

На саопштење Руске амбасаде у БиХ реаговали су и чланови Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић истакавши да ће БиХ несумњиво наставити путем чланства у НАТО савез.

«Политички говор који обилује увијеним пријетњама сигурно није прихватљив ни чланицама НАТО савеза, а ни нама у БиХ“, навео је Комшић.

Поводом саопштења Руске амбасаде, из сједишта НАТО за Радио Слободна Европа (РСЕ) је речено да сарадња с НАТО не прејудицира било какво потенцијално чланство у тој организацији за БиХ.

У одговору, који је потписала портпаролка НАТО Оана Лунгеску, наводи се да свака земља има суверено право да изабере своје властите безбједносне аранжмане. О томе хоће ли земље одабрати сарадњу с НАТО кроз партнерство или као пуна чланица Алијансе, зависи од сваког индивидуалног апликанта и 30 савезника.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар