Главно Свијет

Амбасада Русије: Укинути накарадни протекторат и потпуно пренијети власт на народе БиХ

„ЗАСЛУЖИЛИ СУ ДА САМИ ОДРЕЂУЈУ СВОЈУ СУДБИНУ КРОЗ ДИЈАЛОГ, УЗАЈАМНО ПОШТОВАЊЕ И КОНСЕНЗУС

АМБАСАДА Русије у БиХ саопштила је да се чврсто залаже за хитан пренос потпуне власти на народе у БиХ и укидање, како су навели, накарадног спољног протектората у облику Канцеларије високог представника.

Изразила је увјерење да су грађани заслужили шансу да самостално одређују своју судбину кроз дијалог, заснован на узајамном поштовању, компромису и консензусу.

Руска Амбасада је навела да је прије 27 година парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ, чиме је окончан трагични оружани сукоб и да је овај документ не само донио дуго очекивани мир, већ је поставио чврсту основу за нормално функционисање БиХ.

Русија је гарант Мировног споразума и залаже се за стриктно поштовање темељних начела равноправности три конститутивна народа и два ентитета са широким уставним овлаштењима од којих је састављена БиХ.

Такође, из Амбасаде су изразили увјерење да стални покушаји спољних играча да, како су навели, у властите себичне геополитичке сврхе ревидирају ове непоколебљиве темеље модерне БиХ могу имати бесповратне и опасне посљедице.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар