Glavno Svijet

Austrija zatvara granicu sa Njemačkom zbog nagodbe Merkel-Zehofer?

ITALIJA SPREMNA DA U TOM SLUČAJU ZATVORI GRANIČNI PRELAZ BRENER
  • Kancelara Sebastijana Kurca uznemirilo ovo tumačenje ministra unutrašnjih poslova Nemačke Horsta ZEHOFERA: „Sabirni centri na granici s Austrijom neće biti centri za pritvor migranata. Oni će moći slobodno da se vrate u Austriju, ali neće moći dalje u Njemačku“

AKO Njemačka prihvati dogovor Angele Merkel i Horsta Zehofera o izgradnji tri sabirna centra za migrante tražioce azila na granici s Austrijom, Beč je spreman da zaštiti svoje južne državne međe, dok bi Rim u tom slučaju rado stavio rampu na granični prelaz Brener prema Austriji.

Ove jučerašnje prijetnje zvaničnog Beča i Rima prve su evropske reakcije na krnji kompromis njemačke kancelarke i njenog ministra unutrašnjih poslova koji je spasio vladu u Berlinu od kolapsa, ali je istovremeno otvorio novo preispitivanje održivosti „Šengena”.

„Ne znamo šta se može desiti u sljedećih nekoliko nedjelja, zavisi šta će se dogoditi u Njemačkoj. Ako Berlin uvede nacionalne mere, to bi moglo imati lančane reakcije i moglo bi da znači da i Austrija treba da reaguje. Na duže staze, naša ambicija je Evropa bez unutrašnjih granica, što je moguće u srednjoročnom i dugoročnom periodu, dok u jednom kratkom periodu zavisi od onog što bude uradila Njemačka. U svakom slučaju, ’Šengen’ može opstati samo ukoliko pojačamo spoljne granice EU i zaustavimo priliv brodova koji krijumčare migrante”, upozorio je juče u Strazburu Sebastijan Kurc, austrijski kancelar i novi predsjedavajući EU.

Zehoferovo potonje pojašnjenje izvjesnih ključnih detalja dogovora sa Merkelovom izazvalo je dramatičnu objavu zvaničnog Beča.

„Sabirni centri na granici s Austrijom neće biti centri za pritvor migranata. Oni će moći slobodno da se vrate u Austriju, ali neće moći dalje u Njemačku”, naveo je Zehofer, opisujući profil „centara” čiju je izgradnju Merkelova prihvatila uprkos ranijem žestokom protivljenju takvoj ideji.

Sebastijan Kurc je odmah reagovao:

„Ukoliko dogovor postane zvaničan stav njemačke vlade, onda smo prinuđeni da djelujemo kako bismo spriječili negativne posljedice po austrijsko stanovništvo. Austrijska vlada spremna je da preduzme mjere na južnoj granici.”

http://www.politika.rs/scc/clanak/406656/Austrija-i-Italija-spremne-da-zatvore-granice

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar