Главно Свијет

Бајден: Америка никада неће признати да је Крим руски

ОН БИ ДА РУСИЈУ ПОЗОВЕ НА ОДГОВОРНОСТ ЗБОГ „АНЕКСИЈЕ ПОЛУОСТРВА“

АMЕРИЧКИ предсједник Џозеф Бајден рекао је да његова земља никада неће признати да је Крим руски и да ће Вашингтон наставити да улаже напоре како би Русију позвао на одговорност због агресије на Украјину.

На ову мрачну годишњицу понављамо једноставну истину: Крим је Украјина. Сједињене Државе не признају и никада неће признати тзв. анексију полуострва од стране Русије. Наставићемо да радимо како бисмо Русију позвали на одговорност за злоупотребе и агресију на Украјину“, наводи се у саопштењу објављеном на сајту Бијеле куће.

Русија је присаједињењем Крима, како сматра амерички предсједник, прије седам година „прекршила међународно право, норме, на основу којих модерне државе међусобно сарађују, као и суверенитет и територијалну цјеловитост суседне Украјине“.

Крим се ујединио с Русијом послије референдума који је одржан у марту 2014. године након државног удара у Украјини, на ком се већина становника Републике Крим и Севастопоља изјаснила за улазак у састав Русије.

Украјина сматра Крим својом територијом, али привремено окупираном, док су руске власти више пута саопштавале да су се Кримљани демократским путем и у складу са међународним правом и статутом УН изјаснили за присаједињење Русији.

Предсjедник Русије Владимир Путин рекао је да је то питање затворено.

(Спутњик)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар