Главно Свијет

Бајден објавио да ће Сједињене Државе силом бранити Тајван од Кине

БИЈЕЛА КУЋА УПРЗО ПОТОМ ИЗЈАВИ ШЕФА ДРЖАВЕ ДОДАЛА ОЧЕКИВАНЕ „АМОРТИЗЕРЕ“
  • Предсједник САД рекао и да Кина „флертује са опасношћу“, а његови га свели на ово: „Бајден је поновио нашу ‘политику једне Кине’ и нашу посвећеност миру и стабилности широм Тајванског мореуза. Он је, такође, поновио нашу посвећеност Тајванском споразуму којим се Тајвану обезбеђују војна средства да се брани“

АМЕРИЧКИ предсједник Џозеф Бајден изјавио је да би био спреман да користи силу како би одбранио Тајван и да САД стојЕ чврсто уз друге државе како би онемогућиле Кину да користи силу на Тајвану.

Бајден је рекао да Кина „флертује са опасношћу“ по питању Тајвана, јер има долете авиона близу овог острва, пренио је Ројтерс.

Убрзо послије изјаве Бајдена, огласила се Бијела кућа, која је саопштила да нема промјене у америчкој политици према Тајвану.

– Како је председник рекао, наша политика се није промјенила“, рекао је званичник Бијеле куће, који је одбио да буде именован.

Бајден је поновио нашу “политику једне Кине“ и нашу посвећеност миру и стабилности широм Тајванског мореуза. Он је, такође, поновио нашу посвећеност Тајванском споразуму којим се Тајвану обезбеђују војна средства да се брани, навео је званичник.

„Политика једне Кине“ је дипломатско признање става Кине да постоји само једна кинеска влада.

САД признају и имају формалне везе са Кином, а не са острвом Тајван, које Кина види као отцјепљену провинцију која ће се, како наводе из Пекинга, једног дана поново ујединити са копном.

Према „политици једне Кине“, САД признају, али не подржавају да је Тајван дио Кине.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар