Главно Свијет

Бајден у честитки Вучићу: Примио сам на знање да се Србија придружила осуди Путиновог рата у Украјини

ПРЕДСЈЕДНИК САД ЖЕЛИ ЈОШ БЛИСКИЈУ САРАДЊУ ПОВОДОМ ЕВРОПСКИХ ИНТЕГРАЦИЈА СРБИЈЕ
  • „С обзиром да су избори прошли, желим да охрабрим Србију да направи помак напријед у промовисању мира и стабилности широм региона и да предузме проактивне кораке, укључујући компромис када је то потребно – у циљу брзе нормализује односа са Косовом“

АМЕРИЧКИ предсједник Џозеф Бајден упутио је честитку предсједнику Србије Александру Вучићу поводом поновног избора и поручио да се радује продубљивању блиске сарадње на унапређењу европских интеграција Србије, проширењу билатералних безбједносних и економских веза и унапређењу регионалне стабилности и просперитета.

„Ово су времена од кључног значаја за Европу. Примио сам на знање да се Србија под вашим руководством придружила групи од 140 демократских држава из цијелог свијета у Уједињеним нацијама у осуди Путиновог рата у Украјини. Важно је да останемо уједињени у слању снажних порука подршке Украјини и осуди бруталног рата који је Русија сама изабрала“, навео је Бајден.

Захвалио је Вучићу на сарадњи и на топлој добродошлици коју је приредио новом амбасадору САД у Србији Кристоферу Хилу, а који је један од најискуснијих америчких дипломата.

„Амбасадор Хил и тим у нашој амбасади спремни су да подрже Ваше напоре да наставите са јачањем владавине права и борбом против корупције, диверсификацијом извора енергије у Србији и испуњавањем климатских циљева, као и Ваше напоре на продубљивању регионалне економске сарадње на начин који промовише интеграцију са Европском унијом за све земље Западног Балкана“, навео је амерички предсједник.

Додао је да с обзиром да су избори прошли жели да охрабри Србију да направи помак напред у промовисању мира и стабилности широм региона и да предузме проактивне кораке, укључујући компромис када је то потребно – у циљу брзе нормализује односа са Косовом кроз дијалог под покровитељством Европске уније.

„Сједињене Државе ће наставити да се блиско ангажују са Вама, Приштином и нашим партнерима из Европске уније у правцу остварења овог важног циља“, поручио је Бајден и додао:

„Имао сам част да проведем вријеме са Вама када сам посјетио Србију као потпредсједник 2016. године и увјерен сам да можемо да унаприједимо блиске везе и заједничке интересе наше двије земље, као и да заједнички радимо на превазилажењу изазова миру и безбједности широм свијета. Наши грађани зависе од нашег вођства; имамо и прилику и обавезу да изградимо мирну будућност укоријењену у већој слободи и просперитету за све“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар