Главно Федерација/БиХ

Бивши Мектићев савјетник у врху крими-организације која је кокаин набављала «на тоне»

ТУЖИЛАЦ БиХ ДУБРАВКО ЧАМПАРА: БОЈАН ЦВИЈЕТИЋ ЈЕ БИО НА ЧЕЛУ, А АЛЕКСАНДАР НИКОЛИЋ ГЛАВНИ ЗА САРАЈЕВО
  • Тужилаштво тврди: Група је била добро организована. Набављали су и продавали скупоцјена возила која су користили као полог за куповину дроге на подручју Албаније и Црне Горе. Са Петром Дукићем, који је још у бјекству, директно је сарађивао Екрем Бајрами из Албаније. Ту је и Мехмед Мехмети који је у притвору у Црног Гори

БОЈАН Цвијетић је био у врху међународне криминалне организације која је преко нарко картела из Јужне Америке набављала кокаин „на тоне“ и преко Европе га довозила у БиХ.

Ово је казао тужилац Тужилаштва БиХ Дубравко Чампара у Суду БиХ на рочишту за одређивање притвора шесторици ухапшених у акцији „Транспортер“.

Осим за Цвијетића, који је био о савјетник Драгана Мектића у вријеме његовог мандата као министра безбједности БиХ, притвор је затражен за суспендованог полицијског инспектора Младена Миловановића, Сашу Рађевића, Александра Николића, Ивана Јурића и Драгана Кресојевића.

– Они су дјеловали као организована група која се бавила искључиво шверцом дроге која је лагерована у складиштима фирми које су осумњичени посједовали на подручју Српске. Цвијетић се налазио на челу групе, а за даљу дистрибуцију дроге у Сарајеву је био задужен Николић – рекао је Чампара.

Истакао је да су осумњичени били „под посебним истражним радњама“, те да је током тог периода откривена веза између организатора и групе али и начина на који је новац одлазио из БиХ, те се враћао у БиХ.

– Група је била добро организована. Набављали су и продавали скупоцјена возила која су користили као полог за куповину дроге на подручју Албаније и Црне Горе. Са Петром Дукићем, који је још у бјекству, директно је сарађивао Екрем Бајрами из Албаније. Ту је и Мехмед Мехмети који је у притвору у Црног Гори. Он је професионални возач цистерне која је имала посебну преграду у којој је пронађено пола тоне дроге. Дукић је набављао дрогу која је касније распарчавана у Бањалуци и Сарајеву- појаснио је Чампара.

Навео је да је током акције „Транспортер“, осим 303 килограма сканка, те скупоцјених возила, заплијењена и велика сума новца добијена од продаје дроге, али и 56 килограма кокаина, што је тужилац оцијенио као „кап у мору“ јер су, како тврди, имали намјеру да још пет тона да пребаце у ЕУ.

– Возила су извозили у Црну Гору и куповали дрогу за то, а потом су новац враћали у БиХ. Хале у којима су пословали Дукић и Цвијетић су кориштене за складиштење дроге. Фирме су им биле само параван за оно што су радили. Нема легалног бизниса ни фирми, све је то од дроге – истакао је Чампара, појашњавајући да је килограм дроге плаћан од 35 до 38.000 евра» – рекао је Чампара.

Он је трагичним назвао то што је код Цвијетића пронађен документ Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ о криминалним организацијама са подручју Балкана.

– Документ је имао ознаку повјерљиво, а како је доспио до Цвијетића утврдиће посебна истрага, рекао је Чампара.

С друге стране, одбране осумњичених су приједлог Тужилаштва оцијениле паушалним, те су предложиле да се, умјесто притвора њиховим брањеницима одреде мјере забране.

У овој акцији су осим дроге одузета и скупоцјена возила, и то Мерцедес С класе, Мерцедес ГЛЦ, Ауди СQ7, Голф 8, два Аудија Q5, БМВ X5…

Вриједност заплијењене дроге је више од милион марака.

(Глас Српске)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар