Glavno Svijet

Bolnica Omska zatražila od berlinske klinike „Šarite“ podatke o „trovanju Navaljnog“

TO JE ONA KLINIKA U KOJOJ JE UTVRĐENO DA JE EKS-PREDSEDNIK UKRAJINE JUŠČENKO TOBOŽE OTROVAN
  • Glavni ljekar omske bolnice Aleksandar MURAHOVSKI: Tražimo da nam predoče laboratorijske analize na osnovu kojih su utvrdili da se radi o intoksikaciji inhibitorom holinesteraze. Trovanje bila osnovna pretpostavka kad smo Navaljnog primili u bolnicu, ali laboratorijske analize to nisu potvrdile. Njegov `biološki materijal`, krv i urin, poslali smo i u druge nezavisne laboratorije gdje je takođe dobijen negativan odgovor na prisustvo inhibitora holinesteraze
BOLNICA u Omsku, u kojoj se liječio ruski bloger i opozicioni lider Aleksej Navaljni nakon što mu je pozlilo u avionu kojim je iz Omska leteo za Moskvu, zatražila je od njemačkih kolega iz berlinske bolnice „Šarite“, gdje ja sada na liječenju, da objave podatke na osnovu kojih su utvrdili da se radi o trovanju.

„Crpimo informacije iz svih dostupnih izvora, uključujući i izjave zvaničnih predstavnika bolnice ‘Šarite’. Juče smo uputili pismo toj klinici s molbom da nam predoče podatke laboratorijskih analiza na osnovu kojih su utvrdili da se radi o intoksikaciji inhibitorom holinesteraze“, rekao je glavni ljekar omske bolnice Aleksandar Murahovski.

On je dodao da je bolnica u Omsku spremna da bilateralno razmijeni podatke s njemačkim kolegama da bi se efikasno korigovalo liječenje Navaljnog i postavila dijagnoza.

Murahovski je precizirao da je dijagnoza „trovanje“ bila osnovna prilikom dolaska Navaljnog u bolnicu, ali da laboratorijske analize to nisu potvrdile.

On je dodao da su analize sprovedene ne samo u Omsku već da je biološki materijal, krv i urin, bio poslat i u druge nezavisne laboratorije gdje je takođe dobijen negativan odgovor na prisustvo inhibitora holinesteraze.

Istovremeno, zvanična predstavnica njemačke vlade, Ulrike Demer, rekla je da njemački ljekari, iznoseći zaključak o znacima trovanja Navaljnog, nisu bili pod političkim uticajem.

Ranije danas iz Kremlja su poručili da je i Moskva ništa manje od nemačke zainteresovana za utvrđivanja uzroka onoga što se Navaljnom desilo.

„Kremlj ne želi pogoršanje odnosa sa Zapadom zbog situacije sa blogerom Aleksejem Navaljnim i za to ne postoji nikakav razlog“, izjavio je portoparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

Peskov je dodao da u Kremlju ne znaju kako se razvijala situacija sa Navaljnim u protekla 24 sata.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar