Главно Свијет

Борељ: Нису фер тврдње да се ЕУ претвара да жели земље Западног Балкана у свом саставу

ПОХВАЛИО СЕ: „УСМЈЕРИЛИ СМО ДИЈАЛОГ БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ НА ПРАВИ ПУТ“
  • Гостујући на онлајн конференцији Америчког атлантског савеза, изнио тврдњу да се Русија, Кина и Турска, које су такође присутне на Балкану, представљају као да је њима више стало до западног Балкана него Европској унији
  • ЕУ помаже Балкану много више него остали, али ми можда нисмо добри у пропаганди. Девет милијарди евра је наш економски план за западни Балкан   

ШЕФ европске дипломатије Жозеп Борељ је данас поручио да Европска унија улаже много новца у западни Балкан и да није фер рећи да се ЕУ само претвара да жели земље из региона у свом саставу.

„Желимо да помогнемо државама западног Балкана да нам се приближе, да уђу у систем ЕУ. Није тачно да се само претварамо да желимо земље западног Балкана у ЕУ. Те државе имају будућност у ЕУ, али те земље морају да ураде домаћи: да спроведу реформе, да испуне стандарде који важе за све чланице“, рекао је Борељ гостујући на онлајн конференцији Америчког атлантског савеза.

Он је додао да су Русија, Кина и Турска такође присутне на Балкану, те да се представљају као да је њима више стало до западног Балкана него Европској унији.

„Али, ми настављамо процес ширења, корак по корак. Слободан визни режим је реалност, можда не за све земље западног Балкана. Усмјерили смо дијалог Београда и Приштине на прави пут. ЕУ помаже Балкану много више него остали, али ми можда нисмо добри у пропаганди. Девет милијарди евра је наш економски план за западни Балкан“, нагласио је Борељ.

Каже да европски блок инвестира много више новца од Кине, Русије и Турске на Балкану, али да можда морају боље да објасне шта и зашто раде.

Ми помажемо, али тражимо реформе. Остали не траже. Реформе које тражимо нису хир, него је то потребно тим земљама и њиховим становницима, као што је рецимо искорјењивање корупције. Штета је ако неки људи мисле да се само претварамо. То није фер“, оцијенио је.

Борељ је говорио и о санкцијама Русији, о односу са Кином, о односима САД и Ирана.

Претходна америчка администрација је хтјела да започне неку врсту хладног рата с Кином. Ми јесмо ривали с Кином и јесмо много ближи Америци, али то ривалство не мора да траје довијека. Истовремено смо и партнери с Кином у неким областима“, навео је.

У случају Ирана каже да је нуклеарни споразум тријумф дипломатије, али примјећује да једна страна каже: „прво попустите ви, па ћемо ми“, док друга страна поручује: „испуните наше захтјеве, па ћемо ми ваше“…

Бореље поручује да то мора да крене некако, а не да остане на ријечима.

„Потребно је да ставимо обје стране за преговарачки сто, да се изгради повјерење између САД и Ирана, то је једини прави пут“, закључио је.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар