Главно Федерација/БиХ

Борељ: Западни Балкан ће добити 651.000 доза Фајзерове вакцине, за БиХ – 214.000 доза

О ПОЛИТИЧКОЈ СИТУАЦИЈИ У БиХ И РЕГИОНУ РАЗГОВАРАО СА ЧЛАНОВИМА ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ
  • Чланови Предсједништва БиХ поздравили усвајање Економског и инвестиционог плана за Западни Балкан
  • Из Делегације ЕУ у БиХ саопштено да је високи представник изразио забринутост због све чешће националистичке и реторике подјела у земљи


ВИСОКИ представник Европске уније и потпредсједник Европске комисије Жозеп Борељ је потврдио да ће Западни Балкан добити 651.000 доза Фајзерове вакцина против вируса корона, а највећи број ће стићи у БиХ, 214.000 доза.

Ради се о набавци вакцина преко Европске комисије, а под координацијом Аустрије.

Ово је речено током Борељевеог разговора са члановима Предсједништва Босне и Херцеговине, Милорадом Додиком, Шефиком Џаферовићем и Жељком Комшићем.

Чланови Предсједништва БиХ и високи представник ЕУ Борељ разговарали су о актуелној политичкој ситуацији у регији Западног Балкана.

Западни Балкан ће бити једна од главних тема на састанку Савјета за спољне послове ЕУ, који ће бити одржан 10. маја у Бриселу.

Чланови Предсједништва БиХ су изразили опредијељеност за развијање добросусједских односа и регионалне сарадње, те подржали активно учествовање БиХ у регионалним иницијативама у складу с начелима која се примјењују у Европској унији. У том контексту поздрављено је усвајање Економског и инвестиционог плана за Западни Балкан, наведено је у саопштењу из Предсједништва БиХ.

Овом приликом чланови Предсједништва БиХ су изразили захвалност Борељу на партнерској и активној улози у реформским процесима.

Разговарано је и о наредним корацима који су неопходни да би БиХ испунила потребне реформе за реализацију 14 препорука из Мишљења Европске комисије о захтјеву за чланство БиХ у Европској унији.

Нагласили су да је у овом процесу обавеза свих нивоа власти да се појачају напори како би се спровеле реформе које ће побољшати квалитет живота свих грађана у БиХ.

Из Делегације ЕУ у БиХ такође су се огласили саопштењем о поменутом састанку а наведено је да је високи представник изразио је забринутост због све чешће националистичке и реторике подјела у земљи. Апеловао је на чланове Предсједништва да се укључе у међусобни дијалог и да подстичу окружење које погодује јединству, консензусу и конструктивном ангажману у интересу грађана Босне и Херцеговине, кроз смањење политичких тензија и промицање помирења.

Борељ је поново нагласио неупитну посвећеност Европске уније европској перспективи Босне и Херцеговине као јединствене, цјеловите и суверене земље, те је изразио спремност Европске уније да настави помагати и давати свој допринос тим напорима у земљи.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар