Главно Федерација/БиХ

Бошњачки министри блокирају три важне одлуке Савјета министара БиХ

ПРОТИВ ФОРМИРАЊА СОЦИО-ЕКОНОМСКЕ ГРУПЕ ЗА ПАНДЕМИЈУ ГЛАСАЛИ ТУРКОВИЋ И РАДОНЧИЋ
  • Зоран ТЕГЕЛТИЈА: Нисмо успјели да распоредимо, а због чега сам посебно разочаран, ни финансијска средства прикупљена од домаћих правних и физичких лица. Ријеч је о 474.000 КМ. Уколико се ова средства не подијеле до сљедеће седмице, позваћу донаторе да затраже поврат својих средстава и да их они сами распореде
  • Савјет министара поново није успио да се договори ни о повлачењу средстава ММФ

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Савјета министара Зоран Тегелтија изразио је жаљење чињеницом да Савјет министара данас, због противљења бошњачких министара, није донио двије веома битне одлуке – прву о успостављању групе за социјално-економски одговор на епидемију вируса корона и другу о расподјели средстава од домаћих физичких лица и донатора.

„Ријеч је о одлуци о успостављању групе за социјално-економски одговор на пандемију Ковид–19. То је група коју је требало да чине предсједавајући Савјета министара, чланови Фискалног савјета БиХ, а то су премијери ентитета и три министра финансија, затим министар безбједности, министар спољне трговине и економских односа и чланови Сталног одбора за финансијску стабилност БиХ, на чијем је челу гувернер Централне банке БиХ“, рекао је Тегелтија новинарима, након сједнице Савјета министара.

Он истиче да је овај приједлог дошао, првенствено од међународне заједнице, која је заједно са БиХ покушала да формира групу која ће координисати заједничке мјере које ће требати реализовати јер ће борба против вируса корона веома дуго трајати.

Према његовим ријечима, осим здравствених, извјесни су и многи економски и социјални проблеми, односно посљедице ове епидемије.

Тегелтија је нагласио да су о саставу ове групе сагласност постигли и лидери политичких партија који чине већину у Савјету министара, уз присуство амбасадора из ЕУ и САД.

„Јуче је постојала та сагласност, а данас су на сједници Савјета министара министар иностраних послова Бисера Турковић и министар безбједности Фахрудин Радончић гласали против ове одлуке, па сада ми ову одлуку немамо. Радончић је гласао против зато што не жели да буде члан ове групе јер сматра да по природи посла ту не припада, а Турковићева је без образложења гласала против ове одлуке“, појаснио је предсједавајући Савјета министара.

Тегелтија је навео да му је жао што је тренутно поприлично лоша координација у Савјету министара.

„Нисмо успјели да распоредимо, а због чега сам посебно разочаран, ни финансијска средства прикупљена од домаћих правних и физичких лица. Та средства требало би да буду расподијељена по истим принципима како су подијељена и средства међународних донатора“, навео је Тегелтија.

Он прецизира да је ријеч о релативно малом износу средстава, чији је укупан износ 474.000 КМ, при чему је Брчко дистрикт прикупио 7.400 КМ.

„Жао ми је што то нисмо расподијелили јер није постојала сагласност министара из реда бошњачког народа. Уколико се ова средства не подијеле до сљедеће седмице, позваћу донаторе да затраже поврат својих средстава и да их они сами распореде“, каже Тегелтија.

Савјет министара поново није успио да се договори ни о повлачењу средстава ММФ-а.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар