Главно Свијет

Брисел позвао и Приштину и Београд да без одлагања смање затегнутост

ПЕТЕР СТАНО: ОБЕ СТРАНЕ ТРЕБА ДА ОДМАХ ДА СЕ УЗДРЖЕ ОД ЈЕДНОСТРАНИХ ПОТЕЗА – БЕЗ ОДЛАГАЊА
  • Упитан зашто каже да обе стране треба да се уздрже од једностраних потеза, кад је јасно да приштинске власти крше Бриселски договор, постигнут уз јемство ЕУ, Стано узвратио да се већ много пута догодило да једна страна оптужује другу за кршење договора и да је отуд једино ваљано рјешење да се спор реши кроз дијалог уз посредовање ЕУ

ЗВАНИЧНИК Европске комисије Петер Стано изјавио је да и Приштина и Београд треба да се уздрже од једностраних потеза и кроз оквир дијалога, уз посредовање ЕУ, реше проблем настао одлуком приштинских власти да на сјеверу Косова одузима српске регистарске таблице.

Стано је навео да ће специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак данас поподне о томе разговарати за српским предсједником Александром Вучићем.

ЕУ очекује од Косова и Србије да дјелају на помирењу, што води регионалној сарадњи и стабилности и правно обавезујућем споразуму две стране који ће нормализовати њихове односе, рекао је портпарол високог представника ЕУ Жозепа Борела.

„Позивамо обе стране на уздржаност и одустајање од једностраних потеза и да“, нагласио је Стано, „одмах смање затегнутост без икаквог одлагања и обе стране позивамо да искористе дијалог уз посредовање ЕУ да се позабаве питањима и да ријеше све отворене проблеме које могу имати, укључујући оне везане за слободу кретања и регистарске таблице, што је случај у овој конкретној ситуацији“.

Слобода кретања је, како је додао, један од угаоних каменова Европске уније и отуд очекују од Косова и Србије да подстичу слободу кретања у региону.

На питање новинара зашто каже да обе стране треба да се уздрже од једностраних потеза, кад је јасно да приштинске власти крше Бриселски договор, постигнут уз јемство ЕУ, Стано је узвратио да се већ много пута догодило да једна страна оптужује другу за кршење договора и да је отуд једино ваљано рјешење да се спор ријеши кроз дијалог.

Замољен да објасни како гледа на тврдњу приштинских власти да је договор о регистарским таблицама истекао половином септембра и да се зато примјењују нове мјере, Стано је поновио да се за рјешење новонастале ситуације мора свакако мора искористити оквир дијалога Београд-Приштина да би се избјегле ситуације попут ове сада на Косову.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар