Главно Свијет

Брисел: Србија и Косово* треба да хитно постигну свеобухватни и обавезујући споразум

ЖОЗЕП БОРЕЛ ОБЈАВИО ДА ЈЕ ТАКАВ СПОРАЗУМ ПРЕСУДАН ЗА ЊИХОВ НАПРЕДАК НА ЕВРОПСКОМ ПУТУ

Жозеп Борел

  • У суботу 24. октобра истекао рок од шест мјесеци када судија претходног поступка Специјализованих вијећа у Хагу треба да потврди или одбаци оптужницу против Хашима Тачија  у цјелости или дјелимично. Судија може да изда налог за привремено необјелодањивање јавности оптужнице како би се „спријечило бјекство оптуженог или предупредило свако друго ремећење поступка или социјални немири“

ШЕФ дипломатије ЕУ Жозеп Борел поручио је да је свеобухватан споразум о нормализацији „хитан и пресудан“ за напредак Србије и Косова на њиховом европском путу.

„Обе стране морају уложити даље значајне напоре како би постигле свеобухватан правно обавезујући споразум о нормализацији. Такав споразум је хитан и пресудан, тако да Косово и Србија могу напредовати на својим европским путевима“, навео је Борел и додао да је постигнут напредак у обновљеном дијалогу, преноси Радио Слободна Европа.

Он је у писаном одговору на посланичко питање из Европског парламента, које се тиче оптужби о ратним злочинима које терете Хашима Тачија пред Специјалним судом у Хагу, навео да Европска унија придаје велику важност „превазилажењу насљеђа прошлости и укидању некажњивости“ широм Западног Балкана.

Виосоки представник ЕУ за заједничку спољну политику и безбједност је у одговору подвукао да бриселске институције снажно подржавају рад специјалних комора и Специјалног тужилаштва Косова који су важна демонстрација посвећености Косова владавини закона „што је заузврат кључни елемент напретка Косова на европском путу и ангажовања ЕУ са Западним Балканом у целини“.

Специјално тужилаштво са сједиштем у Хагу је 24. јуна потврдило да су надлежном судији предали оптужницу против Тачија, који се, према наводима, терети за ратне злочне и злочине против човјечности.

У суботу 24. октобра је истекао рок од шест мјесеци када судија претходног поступка Специјализованих вијећа у Хагу треба да потврди или одбаци оптужницу у цјелости или дјелимично.

Судија може да изда налог за привремено необјелодањивање јавности оптужнице како би се „спријечило бјекство оптуженог или предупредило свако друго ремећење поступка или социјални немири“.

Тачи је најавио да ће поднијети оставку ако се потврди оптужница против њега.

(Бета)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар