Главно Свијет

Британски министар здравља сународницима: Ситуација са коронавирусом је измакла контроли

НИЗ ЗЕМАЉА ВЕЋ ПРЕКИНУО АВИО-САОБРАЋАЈ СА ТОМ ЗЕМЉОМ, ИСТО ЋЕ УЧИНИТИ ЕУ И РУСИЈА
  • Мет ХЕНКОК: „Овај сој коронавируса је огроман проблем. Ово је смртоносна инфекција коју смо морали да држимо под контролом, али је то отежала нова мутација. Рестрикције четвртог (највишег) степена могле би трајати неколико мјесеци, све док не буде  вакцинисан добар дио становништва“      
  • Десетине хиљада становника Лондона напустиле и покушавале да напусте град прије његовог корона-затварања

БРИТАНСКИ министар здравља Мет Хенкок објавио је да је ситуација са новом мутацијом коронавируса, која је добила ознаку VUI-202012/01, „измакла контроли“ власти.

Sky News је пренео и ове његове ријечи:

„Нови сој ковид-19 је ван контроле и људи се морају понашати као да већ имају вирус, посебно у областима Енглеске са највишим нивоима ограничења“.

Хенкок је додао да се, иако се сви радују Божићу, нова заразна варијанта ковид-19 пребрзо шири, па је влада морала да дјелује одлучно:

„Овај сој коронавируса је огроман проблем. Ово је смртоносна инфекција коју смо морали да држимо под контролом, али је то отежала нова мутација. Рестрикције четвртог (највишег) степена могле би трајати неколико мјесеци, све док не буде  вакцинисан добар дио становништва“.    

Министар је назвао „потпуно неодговорним понашањем“ гомилање људи на жељезничким станицама, до чега је дошло јер су Лондонци покушали да напусте град прије него што је нова блокада ступила на снагу.

Неки британски вирусолози упозоравају да нови сој короне може бити 70 одсто заразнији од обичног.

Други тврде да још увијек нема разлога да се вјерује да је ова мутација SARS-CoV-2  смртоноснија.

Укупан број заражених ковид-19 у Великој Британији премашио је два милиона, а број умрлих достигао безмало 68 хиљада.

Ангела Меркел је већ разговарала са Емануелом Макроном да би заједно иницирали да ЕУ обустави све летове са Великом Британијом.

Турска и низ других земаља то су већ учиниле.

Русија ће вјероватно брзо повући исти потез.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар