Главно РС и матица

Брнабић: Нереалан је захтев опозиције да се избори одложе за девет месеци

ОЦИЈЕНИЛА ДА СУ ИЗБОРНИ УСЛОВИ 2012. И ДАНАШЊИ КАО – ЗЕМЉА И НЕБО
  • Навела да 2012. није било медија који су у потпуности подржавали опозиционе странке. Да није било медија попут телевизија Н1 и Нове С, листова попут Данас, НИН-а, Блица, истраживачких медија попут БИРН, ЦИНС и КРИК. Нагласила је да Србија данас има више истраживачких медија од било које друге

ПРЕДСЈЕДНИК Владе Србије Ана Брнабић оцијенила је да су данашњи изборни услови и они који су постојали до 2012. године, „као небо и земља“.

Поводом закључка међустраначког дијалога о одлагању избора најављених за прољеће, али уз поштовање рокова одређених Уставом и законима, премијерка је новинарима у Влади Србије казала да изборни услови 2012. године нису били фер и оцијенила да су данашња медијска сцена и бирачки списак „неупоредиви са периодом пре 2012. године“

„Ако данас погледате изборне услове и оне од пре 2012. године, то је као небо и земља, почевши од медија јер 2012. није било медија који су у потпуности подржавали опозиционе странке. Није било медија попут телевизија Н1 и Нове С, листова попут Данас, НИН-а, Блица, истраживачких медија попут БИРН-а, ЦИНС-а и КРИК-а. Србија данас има више истраживачких медија од било које друге земље у окружењу, а свега тога није било 2012. године и годинама пре тога“, казала је Брнабић.

По њеним ријечима, прије 2012. године постојала је „потпуна нетранспарентност“ бирачког списка који је основа изборног процеса.

„Како сте могли да проверите списак, како се ажурирао? Све то је било потпуно нетранспарентно“, казала је премијерка.

Она је навела да је од 17 препорука из међустраначког дијалога о изборним условима, више од 70 одсто већ „потпуно испуњено“, укључујући измене како је рекла, четири важна закона.

„Дата су и упутства да се спречи функционерска кампања и одвоје политичке улоге и оне које се врше у оквиру Владе Србије“, навела је она.

„Поносна сам што имамо такву врсту дијалога и флексибилности да даље унапређујемо изборни процес и демократске институције. Остајемо посвећени дијалогу, максимално флексибилни“, казала је Ана Брнабић.

Навела је да је замолила предсједника Србије Александра Вучића да се датум одржавања парламентарних избора „колико је максимално могуће“ помјери „у складу с Уставом и законима“, али је додала да „не види да је реално“ да се избори одложе за девет мјесеци што захтјева дио опозиције.

„Вучић је био против одлагања избора, али, пошто радимо као тим, прихватио је моју молбу иако је сматрао да је за СНС много боље да се избори одрже што раније“, рекла је Брнабић.

Оцијенила је да је „генерално за грађане боље да редовне изборе одржимо што пре, али смо хтели да изађемо у сусрет делу опозиције и захтевима европарламентараца“.

„Могу да претпоставим да ће додатно време омогућити делу опозиције, који је то тражио, да се додатно размахну и грађанима објасне своје бриљантне идеје од упада у РТС, до куцања на врата Скупштине“, навела је премијерка.

(Бета)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар