Главно РС и матица

Брнабић: Срби са КиМ имаће подршку за формирање ЗСО, Косово у Софији неће бити као држава

НАРАВНО, ОДМАХ ЈЕ ДОДАЛА: „АКО ПРИШТИНА НЕ ЖЕЛИ ДА САМА ПОШТУЈЕ СВОЈЕ ОБАВЕЗЕ“
  • Упитана – које мере ће Србија предузети по питању КиМ – Ана БРНАБИЋ рекла да су неке од тих ствари поверљиве и у фази договора

ПРЕМИЈЕРКА Србије Ана Брнабић је поручила данас да је политички нонсенс да Косово буде присутно на европском самиту за Западни Балкан у Софији, као и да ће Београд, у зависности од потеза Приштине око оснивања Заједнице српских општина, одлучити о учешћу на том скупу.

„У зависности од тога ћемо одлучити о самиту у Софији 17. маја. Бугарска је наш велики партнер, а Европска унија наш стратешки циљ, желимо добру комуникацију, у интересу наше државе је да будемо на том самиту”, рекла је Бранбић.

Према њеним ријечима, Косово не може бити присутно на том самиту као држава, јер то није могуће ни теоријски.

„Зато што је Европска комисија статусно неутрална, а Косово није држава већ покрајина у оквиру Републике Србије, и то пет јаких и важних чланица ЕУ такође мисле”, нагласила је она.

Премијерка је истакла да је регионална стабилност веома важна Србији и да ми имамо највећи интерес у цијелом региону да се одржи та стабилност, како било каква дестабилизација не би угрозила постигнуте резултате у тешким реформама које смо спровели у претходном периоду.

Брнабић је изјавила и да ће дати подршку Србима на КиМ да током априла формирају Заједницу српских општина уколико Приштина не жели да направи ЗСО онако како је то договорено Бриселским споразумом.

„Ако Приштина не жели сама да поштује своје обавезе наравно – даћу пуну подршку Србима на КиМ да оснују ЗСО, а то ће бити током априла”, рекла је Брнабић новинарима.

На питање које мјере ће Србија предузети по питању КиМ, премијерка каже да су неке од тих ствари повјерљиве и у фази договора.

„Било би неодговорно да износим то, Србија ће се трудити да сачува мир и стабилност. Основна ствар је да је све теже сачувати мир и стабилност због Приштине и њихових партнера, и чини ми се да не терају Приштину довољно да поштује договор и споразуме које су потписали. Београд ће инсистирати јаче него икад на пуној имплементацији Бриселског споразума и формирању ЗСО, али не како Приштина мисли него како је било договорено и потписано”.

Брнабић истиче да то не може да се мијења без сагласности обе стране.

Танјуг

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар