Главно РС и матица

Брнабић у Тирани: Рекла сам Куртију да Србија и Косово* нису једнаки јер је Србија – држава

НАГЛАСИЛА ДА ЈЕ САМИТ З. БАЛКАНА БИО ТЕЖИ НЕГО ШТО ЈЕ ОЧЕКИВАЛА
  • Курти рекао да „више не може овако да се сарађује“ и да је потребан „другачији формат у коме су Косово и Србија једнаки партнери“

ПРЕМИЈЕР Ана Брнабић изјавила је да је састанак у оквиру Самита западног Балкана у Тирани био тежи него што је очекивала и да су неки који су састанак исполитизовали, попут премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија, добили адекватан одговор на провокације.

Она је нагласила да је на Куртијеву изјаву о томе како „не може више овако да се сарађује“ него у другачијем формату у коме су „Косово и Србија једнаки партнери“, одговорила да то није могуће и да постоје велике разлике јер је „Србија суверена држава, а такозвано Косово није“.

„Рекла сам му да је такве ствари најбоље оставити за дијалог“, рекла је Брнабићева новинарима у Тирани и додала да је понашање Куртија било у складу са његовим маниром да „све почиње од њега и нове администрације“.

Током расправе на самиту, који се одвијао иза затворених врата, Курти је, према сазнањима РТС-а, тражио да се ревидира регионални ЦЕФТА споразум, у коме би самопроглашено Косово било признато као држава, а од премијера Србије тражио признање косовске независности.

Брнабићева га је подсјетила да такозвано Косово није чланица УН и да га не признаје пет чланица ЕУ.

На Самиту су учествовали предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија, предсједник Црне Горе Мило Ђукановић, премијер Сјеверне Македоније Зоран Заев и албански премијер Еди Рама.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар