Главно Федерација/БиХ

Брод добио компресорску станицу за 40 милиона кубних метара компримованог гаса

АМБАСАДОР КАЛАБУХОВ: ОВАЈ ПРОЈЕКАТ ЈЕ ПЛОД ДОГОВОРА ДОДИКА И ПУТИНА
  • Српски члан Предсједништва БиХ Милорад ДОДИК: Биће реализован пројекат гасовода од Раче до Новог Града. Имаћемо кружно снабдијевање гасом, што је изузетно значајно за Републику Српску. Ићи ћемо и са пројектима соларне енергије и изградње гасне електране. Хвала за реализацију овога пројекта, хвала и предсједнику Путину на подршци у његовој реализацији. А Запад присуство Русије у Српској и БиХ назива малигним утицајем! Питам: зар није малиган утицај Њемачке, која најавама санкција покушава да утиче на наш развој?

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да пуштање у рад гасне компресорске станице у Рафинерији нафте Брод значи додатну енергетску стабилност и безбједност Републике Српске.

„Посвећеност компаније Зарубежњефт развоју и напретку капацитета у Републици Српској успјешно се доказује годинама. Ова компанија и земља из које долази доказали су да су пријатељи Републике Српске“, рекао је Додик новинарима у Броду.

Он је истакао да вјерује у добре пословне резултате компаније „Зарубежњефт“.

„Очекујте подршку Републике Српске за све планове које имате. Ићи ћемо са пројектима соларне енергије и изградње гасне електране. Хвала још једном за реализацију овога пројекта, али хвала и предсједнику ваше земље Владимиру Путину на подршци у његовој реализацији“, навео је Додик.

Он је подсјетио да присуство Русије у Републици Српској и БиХ Запад назива малигним утицајем.

„Питам: зар није малигни утицај Њемачке, која најавама санкција покушава да утиче на наш развој или су позитивна прича пројекти које реализује Русија?“, рекао је Додик.

Он је нагласио да ће бити реализован пројекат гасовода од Раче до Новог Града.

„Имаћемо кружно снабдијевање гасом, што је изузетно значајно за Републику Српску“, сматра Додик.

Он је навео да је „Зарубежњефт“ одлучила да дугорочно остане у Републици Српској.

„Русија је наш партнер, а поштујемо ЕУ и све добронамјерне људе и компаније“, рекао је Додик.

Он је поновио да је БиХ зона трвења које долази од западних земља.

Нема овдје политичког утицаја Русије, она је ту само да помогне и њен став јесте поштивање Дејтонског споразума, територијалног интегритета БиХ и унутрашњег уређења од два ентитета и три конститутивна народа“, рекао је Додик.

Он је поновио да у БиХ није могуће елиминисати конститутивност народа.

То је историјска подвала како би се омогућила доминација муслимана. То не доприноси стабилизацији и развоју и ту имамо проблем са Западом који жели да елиминише национални предзнак“, закључио је Додик.

Гасна компресорска станица у Броду има капацитет 40 милиона метара кубних компримованог природног гаса, а укупан износ пројекта гасификације је 16,2 милиона евра.

Станицу је у рад пустио генерални директор Рафинерије нафте Брод Анатолиј Караљус, а свечаности су присуствовали и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов, шеф Представништва Српске у Москви Душко Перовић, те чланови руководства рафинерије и компаније „Зарубежњефт“.

Амбасадор Калабухов је изјавио да је реализација пројеката компаније „Зарубежњефт“ резултат договора Путина и Додика.

Калабухов је истакао да руски и српски народ веже историјско пријатељство и стварање центара духовног уједињења.

„Квалитетно сарађујемо у области економије, а овај догађај је важан за будућност. Гас сада може бити испоручен било гдје у Републици Српској и БиХ“, рекао је Калабухов новинарима у Броду.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар