Главно Скупштина РС

Центар РС за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих цивила прерашће у институт

ЗА ТО СЕ ЗАЛОЖИО И ПРЕДСЈЕДНИК НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РС НЕДЕЉКО ЧУБРИЛОВИЋ

Милорад Којић

  • Директор Центра, Милорад КОЈИЋ: „Када су у питању лажна свједочења, имамо индиција и сазнања о томе. Проблем лажних свједока на основу чијих исказа су невини осуђени класичан је дил тужилаца и таквих свједока”

ПРЕДСЈЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је вечерас да је потребно дати већу подршку Републичком центру за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих цивила који добро ради свој посао и који би једног дана требало да постане институт.

„У времену када нема довољно новца, урађено је много и потребно је дати већу подршку овом центру“, рекао је Чубриловић током расправе о извјештају о анализи и плану активности по питању тражења несталих, истраживању и процесуирању ратних злочина.

Он очекује да ће Влада Српске дати додатна средства за рад Центра.

Чубриловић, који је и замјеник предсједника ДНС-а, каже да ће ова странка подржати извјештај о анализи и плану активности по питању тражења несталих, истраживању и процесуирању ратних злочина.

Посланик СП-а Слободан Протић, који је као члан скупштинског Одбора за представке и жалбе и обишао скоро све затворе у БиХ, каже да у затворима сигурно има лица која су потпуно невино осуђена.

„Начини на које су вођени процеси против одређених људи су страшни. У многим процесима правило понашања били су лажни свједоци и промијењени искази“, навео је Протић.

Посланик НДП-а Драган Чавић указао је на потребу да овај центар буде претворен у институт, чиме би „добио на тежини“, могао да прикупља историјску грађу, сарађује са другим институтима и шири истину у свијету.

Директор Центра, Милорад Којић, рекао је у завршној ријечи да је препознат рад овог центра који је заједно са Владом Српске и Министарством правде урадио онолико колико је било могуће.

„Када су у питању лажна свједочења, имамо индиција и сазнања о томе. Проблем лажних свједока на основу чијих исказа су невини осуђени класичан је дил тужилаца и таквих свједока“, рекао је Којић.

Он истиче да је дио таквих „дилова“ заштита тужилаца и тужилаштва, а посебно Тужилаштва БиХ да таква лица више неће бити процесуирана.

Којић је навео да је Српска против централне евиденције података несталих на нивоу БиХ због могуће манипулције, појаснивши да се у ту евиденцију не уноси јединствени матични број грађана.

„Свака жртва у нашој евиденцији добила је свој идентитет, јер уносимо и тај податак“, додао је Којић.

https://www.glassrpske.com/novosti/vijesti_dana/Cubrilovic-Centar-za-istrazivanje-rata-da-postane-institut/lat/256513.html

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар