Главно Федерација/БиХ

ЦИК БиХ поништила изборе у Сребреници и Добоју

НАЈАВИЛА РАСПИСИВАЊЕ НОВИХ ИЗБОРА ЗА НАЧЕЛНИКА ОПШТИНЕ ТРАВНИК
  • Објавила да су установљене многе неправилности, укључујући омогућавање гласања без важећих докумената, а да су графолози утврдили многобројна кривотворења потписа бирача

ЦЕНТРАЛНА изборна комисија (ЦИК) БиХ поништила је изборе у Сребреници и Добоју.

ЦИК је донио одлуку о поништавању избора одржаних 15. новембра на 26 редовних бирачких мјеста и два бирачка мјеста у одсуству у Основној изборној јединици Сребреница за ниво начелника и Скупштине општине.

Избори су поништени на 89 редовних бирачких мјеста у Основној изборној јединици Добој за ниво градоначелника и Скупштине града.

„За“ је гласало шест чланова ЦИК-а, а један је био против.

На сједници ЦИК-а је речено да су на дан избора установљене многе неправилности, као што је омогућавање гласања без важећих докумената, а графолози су утврдили многобројне неправилности када је ријеч о потписима гласача, односно кривотворењу.

Члан ЦИК-а Вања Бјелица Прутина сматра да је приједлог одлуке за Сребреницу требало да услиједи много раније, јер је у тој локалној заједници значајно мањи број бирачких мјеста и тај поступак је могао бити прије завршен у односу на Добој.

Она је нагласила да је на ове одлуке могуће уложити жалбу, као и да се отвара питање на који начин ће се поновити избори.

– Изложена сам најжешћим притисцима зато што сам подржала закључак испитивања неправилности у овим двјема изборним јединицама“, тврди Прутина.

Члан ЦИК-а Ирена Хаџиабдић рекла је да је изборни дан у Сребреници протекао врло мирно и да није имала информација о било каквим неправилностима.

Хаџиабдићева је нагласила да су манипулације на готово свим бирачким мјестима дошле до изражаја у графолошком вјештачењу.

Члан ЦИК-а Владо Рогић није подржао одлуку поништавању избора у Сребреници и Добоју, јер, како је рекао, није било отворених предмета о кривичним дјелима.

Рогић је гласао и против одлуке о немогућности преузимања мандата начелника општине Травник, истичући да је ЦИК требао посебном одлуком утврдити да ли мандат припада другопласираном кандидату, а нека онда коначну одлуку донесе Суд.

– ЦИК је подлегао притисцима неких медија и кругова за доношење овакве одлуке – сматра Рогић.

ЦИК ће расписати пријевремене изборе за начелника општине Травник, јер је на дан одржавања локалних избора у БиХ преминуо Мирсад Пецо, кандидат СДА за начелника те општине.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар