Главно Федерација/БиХ

ЦИК БиХ прекршила закон: Није утврдила резултате избора за предсједника Српске

ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ЋЕ – ПО НАЈАВИ – УСЛИЈЕДИТИ КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ ПРОТИВ ЊЕНИХ ЧЛАНОВА
  • Суад АРНАУТОВИЋ: Од 2.239 бирачких мјеста у изборној јединици Република Српска, према наредби ЦИК-а за контролно поновно бројање, обрађено је 1.070 бирачких мјеста из 13 општина
  • Резултати избора за предсједника и потпредсједнике Републике Српске биће утврђени „допунском одлуком након што се стекну услови за то“

ЦЕНТРАЛНА изборна комисија БиХ није вечерас утврдила прелиминарне резултате избора за предсједника и потпредсједнике Републике Српске и то ће учинити када се стекну услови за то, рекао је њен предсједник Суад Арнаутовић.

Навео је да Главни центар за бројање није окончао контролно поновно бројање гласачких листића за ниво предсједника и потпредсједнике Српска.

– Од 2.239 бирачких мјеста у изборној јединици Република Српска, према наредби ЦИК-а за контролно поновно бројање, обрађено је 1.070 бирачких мјеста из 13 општина, односно градова – рекао је Арнаутовић.

Прелиминарни резултати Општих избора за остале нивое власти биће објављени на званичној интернет страници ЦИК-а izbori.ba

Како је речено на вечерашњој хитној сједници ЦИК-а, резултати избора за предсједника и потпредсједнике Републике Српске биће утврђени допунском одлуком након што се стекну услови за то.

Ова одлука је усвојена једногласно на вечерашњој хитној сједници ЦИК-а БиХ.

ЦИК БиХ је утврдио и објавио прелиминарне резултате избора за Предсједништво БиХ, Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, Народну скупштину Републике Српске, Представнички дом Парламента Федерације БиХ и скупштине кантона.

Од објављивања ове одлуке тече рок за приговоре, који траје до 25. октобра до поноћи.

ЦИК БиХ данас је требало да утврди и објави резултате општих избора, што је рок прописан Правилником о провођењу избора.

Правилником је предвиђено да „ЦИК утврђује и објављује изборне резултате након обједињавања резултата гласања са редовних бирачких мјеста и резултата добијених пребројавањем гласова у Главном центру за бројање најкасније 20 дана након одржавања избора“.

Предсједник СНСД-а и кандидат за предсједника Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће против свих чланова ЦИК-а БиХ бити поднесене кривичне пријаве уколико 22. октобра не буду објављени прелиминарни резултати избора за предсједника Српске.

ЦИК је 10. октобра по службеној дужности наредио отварање врећа и контролно поновно бројање гласачких листића на свим редовним бирачким мјестима у Српској за ниво предсједника и потпредсједнике Републике Српске.

Против ове наредбе гласао је члан ЦИК-а Владо Рогић, уз образложење да наредба није заснована на Изборном закону БиХ и да је преурањена, јер још нису утврђени резултати избора.

(РТРС)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар