Главно Федерација/БиХ

Човић: Додик с правом указује на пуно ствари које не функционишу у подијељеном друштву БиХ

„НАДАМ СЕ ДА ЋЕ ХРВАТИ 2022. МОЋИ ДА БИРАЈУ СВОЈЕ ПРЕДСТАВНИКЕ НА СВИМ НИВОИМА“
  • Што се тиче избора 2022. године, ми стварамо све предуслове да у првих шест мјесеци наредне године у парламенту завршимо измјене изборног законодавства, које ће апсолутно осигурати и легитимно представљање три конститутивна народа

ДРАГАН Човић, предсједник ХДЗ БиХ, изјавио је данас да српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик с правом указује на пуно ствари које не функционишу у подијељеном друштву, односно БиХ, и да дуго година причају о томе како направити функционалнију БиХ у којој ће се три народа осјећати своји на својем у сваком дијелу земље.

Човић је то рекао новинарима у Мостару коментаришући Додикову изјаву да се Хрвати спремају да за двије године бојкотују опште изборе у БиХ и да је трећи ентитет могућ када би га Хрвати тражили.

Што се тиче избора 2022. године, ми стварамо све предуслове да у првих шест мјесеци наредне године у парламенту завршимо измјене изборног законодавства, које ће апсолутно осигурати и легитимно представљање три конститутивна народа, тако да не видим ниједан разлог да данас, двије године до општих избора, размишљамо о томе“, рекао је Човић.

Он истиче да Додик има огромно искуство и да предвиђа могућу ситуацију да трећи народ неће прихватити ове промјене.

Човић је изразио увјерење да ће доћи до измјена Изборног закона и да ће избори 2022. године бити нормално организовани, те да ће Хрвати моћи да бирају своје легитимне представнике на свим нивоима власти, као и да ће Централна изборна комисија БиХ бити изабрана у складу са законом.

„Нека ово буде мој општи коментар, јер не коментаришем изјаве, а сваки представник данас у контексту изборне кампање има право изнијети своје ставове. Колега Додик и ја се врло добро разумијемо, јер дуго година причамо о истим темама како направити функционалнију БиХ у којој ће се три народа осјећати своји на својем у сваком дијелу БиХ“, рекао је Човић.

Он је додао да су разговори са СДА отворени иако је Бакир Изетбеговић још у самоизолацији.

У вези с оним што сам с њим, али и представницима међународних институција разговарао, настојаћемо испоштовати рок из споразума који имамо, а то је негдје, 17. децембар и да ћемо тада имати слику стања у којем правцу би у парламенту требало да иду договори у вези с изборним законодавством“, рекао је Човић.

Он је додао да је Споразум уграђена пресуда и Уставног суда БиХ о легитимном представљању, као и све одлуке Суда у Стразбуру.

„Вјерујем да је то помирљиво, с обзиром на то да Устав не можемо промијенити, да изборним законодавством створимо амбијент да имамо легитимне представнике на свим административним нивоима власти и да на неки начин ставимо по страни све дискирминације које су наглашаване кроз одлуке Суда у Стразбуру“, навео је Човић.

Он се данас у Мостару састао с министром спољних и европских послова Хрватске Горданом Грлићем Радманом.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар