Главно Федерација/БиХ

Човић: Формирање Савјета министара не треба условљавати са МАП

„ВЛАДА ФБиХ БИЋЕ КАДА СЕ ДОГОВОРИМО О ИЗМЈЕНАМА У ИЗБОРНОМ ЗАКОНУ“
  • „Са Изетбеговићем сам разговарао јуче у Сарајеву, а са Додиком ћу данас у Мостару. Од тих разговора зависи хоћемо ли имати заједнички састанак до краја седмице. Ако би ишло у прилог томе да одмах направимо Савјет министара, а ја се томе надам, увјерен сам да ћемо имати састанак. Настојаћу да што прије дамо имена, да именујемо и предсједавајућег и да почнемо да разговарамо о провјери министара“

ДРАГАН Човић, предсједник ХДЗ-а БиХ, рекао је да од лидера СДА Бакира Изетбеговића зависи кључни корак који би довео до формирања новог сазива Савјета министара, те да не види сврху да се више улази у расправе у вези са Акционим планом за чланство (МАП) у НАТО-у.

Договорили смо ресоре и изјаву па предлажем да сва друга надмудривања остану по страни и кренемо. И то с именовањем Савјета министара. Ако неко не жели – треба то да каже. Након разговора са Изетбеговићем и Додиком знаћу јесу ли нам ставови исти. Ако јесу, треба одмах кренути у именовања“, сматра Човић.

Он је истакао да је о томе са Изетбеговићем разговарао јуче у Сарајеву, а да ће са Додиком разговарати данас у Мостару.

Од тих разговора зависи хоћемо ли имати заједнички састанак до краја седмице. Ако би ишло у прилог томе да одмах направимо Савјет министара, а ја се томе надам, увјерен сам да ћемо имати састанак. Настојаћу да што прије дамо имена, да именујемо и предсједавајућег и да почнемо да разговарамо о провјери министара“, рекао је Човић.

Наглашавајући да не види сврху да се више улази у расправе у вези са МАП-ом, Човић је рекао да за условљавање именовања Савјета министара нема ни потребе ни разлога.

Дошли смо до сагласности да направимо изјаву која оставља довољно простора да нови сазив Савјета министара може да доноси комплетне одлуке“, додао је Човић.

Он није желио да коментарише оптужбе министра безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драгана Мектића да ХДЗ БиХ намјерно блокира рад Савјета министара, наводећи да то никада није чинио јер да јесте могао је о њему написати 15 књига у посљедње четири године.

Наш став је јасан – желимо што хитније успостављање Савјета министара јер, нажалост, седам мјесеци након избора због тога не функционише ни парламент БиХ“, појаснио је Човић.

Кад је ријеч о формирању Владе Федерације БиХ, Човић је истакао да ће се то десити када буде успостављен договор о измјенама Изборног закона.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар