Главно Федерација/БиХ

Човић: Хрвати су били изложени покушају мајоризације и морали су да одговоре

ЛИДЕР ХДЗ-БиХ УПОЗОРИО БОШЊАКЕ: НЕМА БиХ БЕЗ ХРВАТСКОГ НАРОДА
  • На Опћем сабору ХДЗ у Загребу рекао: У институционално реорганизовање БиХ треба уградити и одлуке Уставног суда БиХ о потпуној уставној равноправности три конститутивна народа. У БиХ не функционишу ни Предсједништво БиХ, у којем сједе два бошњачка члана, ни Савјет министара и Парламентарна скупштина БиХ

ДРАГАН Човић, предсједник ХДЗ-БиХ, поручио је данас да БиХ нема без хрватског народа и истакао да су Хрвати изложени покушају мајоризације и да су на то морали да одговоре.

– На ванредној сједници Хрватског народног сабора БиХ почетком године послали смо јасан одговор да желимо институционално и просторно реорганизовати БиХ, али у складу са Уставом – рекао је Човић у Загребу на Опћем сабору ХДЗ-а.

Он је изразио наду да ће се у договору са хрватским премијером и предсједником ХДЗ-а Андрејом Пленковићем наћи рјешења за која нико неће моћи да каже да су противуставна, антидејтонска или антицивилизацијска.

Човић је нагласио да у институционално реорганизовање БиХ треба уградити и одлуке Уставног суда БиХ о потпуној уставној равноправности три конститутивна народа.

Он је навео да данас у БиХ не функционише ни Предсједништво БиХ, у којем сједе два бошњачка члана, као ни Савјет министара и Парламентарна скупштина БиХ.

– То је искушење које нисмо имали од Дејтона од 1995. године, од рата на оваквом нивоу – рекао је Човић.

Он је истакао да се општи избори у БиХ одржавају у амбијенту у којем у протекле двије године нису успјели да промијене Изборни закон, додајући да се ХДЗ БиХ организовао и да ће добити изборе.

Пленковић рекао је да је питање Хрвата у БиХ тема на којој годинама заједнички раде, те су на то концентрисани у свим разговорима са свим партнерима и савезницима.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар