Главно Федерација/БиХ

Човић: Некима је стало да се опет препуцавају око МАП и НАТО

ИЗРАЗИО НАДУДА ЋЕ ЗОРАН ТЕГЕЛТИЈА БИТИ ИМЕНОВАН ЗА МАНДАТАРА ЗА САСТАВ САВЈЕТА МИНИСТАРА
  • Упитан да ли је БиХ у МАП-у, пошто се око тога не слажу чланови Предсједништва БиХ Милорад Додик и Жељко Комшић, Драган Човићодговорио: „А шта ако јесте, а шта ако није? Ми се налазимо у позицији да се морамо борити за своје мјесто на евроатлантском путу. Све релевантне одлуке које су донесене на НАТО путу вриједе. Хоћемо ли икада ући у НАТО, то овиси од институција БиХ. Хрватска страна ту нема двојби, српска има и то ће се уважавати

ОПЕТ је некоме стало да се препуцава. Рекао је то Драган Човић, предсједник Хрватског народног сабора и Хрватске демократске заједнице одговарајући на новинарска питања, од којих је једно било у вези надмудривања је ли Програм реформи БиХ Годишњи национални програм (за НАТО) или није.

„Надам се да то неће утицати на будуће одлуке и да ће сутра Зоран Тегелтија бити именован за мандатара Вијећа министара и да ће идући тједан у Заступничком дому добити мандат, рекао је Човић у обраћању медијима након сједнице Предсједништва ХНС-а у Мостару, преноси Н1.

„Ја сам оптимистичан да ћемо завршити тај процес до 15. или 20. децембра. Договор је да документа нема у јавности док се не успостави ново Вијеће министара. Не мислим да је било ко нити добио, нити изгубио. Добила је БиХ и институције БиХ које 13 мјесеци чекају да се успостави власт. Да ће се ишта спектакуларно промијенити, неће“, казао је Човић.

Човић је казао да се на сједници разговарало о појединачним разговорима око формирања власти, о Изборном закону БиХ, надолазећим локалним изборима, те о актуелној политичкој ситуацији.

Упитан да ли је БиХ у МАП-у, пошто се око тога не слажу чланови Предсједништва БиХ Милорад Додик и Жељко Комшић, Човић је одговорио:

„А шта ако јесте, а шта ако није? Ми се налазимо у позицији да се морамо борити за своје мјесто на евроатлантском путу. Ја сам био увјерен да ћемо МАП активирати прошле године и добити кандидатски статус. Зато сам данас опет оптимистичан ако ово Вијеће направимо, а направићемо га, да покушамо у петом мјесецу бити на столу у вријеме предсједања Хрватске Европском унијом, заједно са Сјеверном Македонијом и Албанијом. Да ли смо ближе или даље од процеса? Ми смо у њему. Све релевантне одлуке које су донесене на НАТО путу вриједе. Хоћемо ли икада ући у НАТО, то овиси од институција БиХ. Хрватска страна ту нема двојби, српска има и то ће се уважавати“, истакао је Човић.

Човић је казао да ће кандидати ХДЗ-а за државне министре бити познати након консултација са Тегелтијом, те додао да са партнерима на Федералном нивоу разговарају о измјенама Изборног закона и како реорганизовати Владу Федерације БиХ.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар