Главно Федерација/БиХ

Човић страним чимбеницима у БиХ: Не смијемо допустити да они који броје гласове одреде исход избора

ПОВОДОМ ГЛАСАЊА У МОСТАРУ УПУТИО ПИСМО УПОЗОРЕЊА ИНЦКУ, НЕЛСОНУ, ЗАТЛЕРУ И КАВАЛЕЦ
  • Хрвати су у великом броју јуче изашли и подржали изборе у Мостару, а наше синоћње пројекције говоре да смо као странка освојили најмање 20.000 гласова. Изборни процес до 17 сати је, уз мање неправилности, текао сукладно демократским узусима. Међутим након 17 сати долази до распада сустава и промјене исказане воље гласача
  • У писму отворио и питање: „Како је могуће да је Средишње изборно повјеренство (СИП) до поноћи на дан избора обрадило мањи дио гласова, а свеукупно се ради о свега 52.865 гласова?! Та неоправдана кашњења бацају сумњу на регуларност у поступку пребројавања гласова. ‘Ноћно бројање’ бирачких одбора у ситуацији када за Мостар имамо 150 бирачких мјеста или 100.000 бирача, а до јутрос је обрађено мање од 50% гласачких листића

ПРЕДСЈЕДНИК Хрватског народног сабора (ХНС) Драган Човић упутио је писмо међународним званичницима у БиХ у којем их упозорава на угрожавање изборног процеса у Мостару.

„Јучер су грађани Мостара судјеловали у повијесноме дану када су након 12 година имали прилику изразити своју слободну вољу и демократски изабрати своју градску власт. Ваш допринос у том смислу је изузетно цијењен, као и доказано опредјељење да учините све у својој моћи како би избори у Мостару у цијелости били проведени на поштен и правичан начин, сукладно еуропским стандардима и добрим праксама. Ваше изјаве и назочност у Мостару на дан избора велико су охрабрење и потицај у томе.

Управо због тога, дужност ми је подијелити с вама најновија сазнања која се тичу угрозе интегритета изборног процеса у Мостару. Наиме, у претходној преписци јасно смо упозорили на оправдану бојазан компромитирања изборних резултата, како тијеком самих избора тако и накнадно тијеком бројања гласова након затварања биралишта. Сами знате да је тада присутан највећи ризик од малверзација, због мањег надзора и физичке контроле гласачких листића и њихова пребројавања. Управо су се у том дијелу наше бојазни, нажалост, показале оправданим“, наводи Човић у писму.

Хрвати су у великом броју, како истиче, јуче изашли и подржали изборе у Мостару, а „наше синоћње пројекције говоре да смо као странка освојили најмање 20.000 гласова. Изборни процес до 17 сати је, уз мање неправилности, текао сукладно демократским узусима. Међутим након 17 сати долази до распада сустава и промјене исказане воље гласача, која се догађа и у овоме тренутку док вам се обраћам овим писмом“.

„Осим наведеног, постоји још неколико критичних питања и напомена које захтијевају вашу пажњу, а наводим их селективно:

– како је могуће да је Средишње изборно повјеренство (СИП) до поноћи на дан избора обрадило мањи дио гласова, а свеукупно се ради о свега 52.865 гласова?! Та неоправдана кашњења бацају сумњу на регуларност у поступку пребројавања гласова. ‘Ноћно бројање’ бирачких одбора у ситуацији када за Мостар имамо 150 бирачких мјеста или 100.000 бирача, а до јутрос је обрађено мање од 50% гласачких листића. Такођер, на већем броју бирачких мјеста је уочена прилична разлика бројки које су искомунициране тијеком вечери у назочности проматрача и бројки које су службено евидентиране и доступне на страници www.izbori.ba;

– необичан је скок излазности у задња два сата гласовања у подручјима: Сјевер и Југоисток у поподневним сатима;

– постоје основе сумње да су гласови које су освојиле странке с хрватским предзнаком, уз незакониту координацију с овлаштеним особама из Средишњег изборног повјеренства, на криминалан начин пребацивани у циљу стјецања мандата у већинским хрватским изборним подручјима;

– у својем писму од 19. просинаца 2020. године сам вас упозорио како би фиктивне пријаве гласача могле промијенити изборни резултат на Југу, што је резултирало подношењем казнене пријаве ХНС-а;

– напомињем како је број мандата додијељен градским подручјима сукладно припадајућем броју бирача у поједином градском подручју, тј. изборној јединици. Организирано пребацивање гласача је изругивање договора за Мостар и изборни инжењеринг. Хрватске странке нису нити помишљале на нешто слично.

Сваки глас нас обвезује да буде избројан како је и изражена воља бирача и да не допустимо никаква брисања и манипулације. У сваком сегменту изборног процеса, од самог гласовања до бројања и верификације изборних резултата, процес мора бити заштићен и Мостар у том погледу не смије бити изнимка.

Ово о чему имамо сазнања и доказе пријети да угрози и делегитимира све што смо постигли у протеклом раздобљу.

Стога захтијевамо хитно укључивање међународног чимбеника и вас као пријатеља како бисмо осујетили протузаконитости, спасили владавину права и интегритет изборног процеса док је то још могуће без непоправљивих посљедица, као и да се најоштрије осуде сви покушаји манипулације изборима и гласовима бирача.

Молимо вашу реакцију, јер не смијемо допустити да они који броје гласове одреде исход избора“, истиче Човић.

Писмо је упућено америчком амбасадору Ерику Нелсону, шефу Мисије ЕУ у БиХ Јохану Затлеру, потом Катлин Кавалец, амбасадорки Мисија ОЕСС-а у Босни и Херцеговини и Валентину Инцку, високом представнику.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар