Glavno Federacija/BiH

Čović u Drvaru: Ne bismo ušli u Savjet ministara BiH bez SNSD

LIDER HDZ BiH ĆE VEĆ U PONEDJELJAK ZATRAŽITI OTVARANJE RASPRAVE O IZBORNOM ZAKONU
  • „Ovaj prostor ćemo izdvojiti kao područje interesa Republike Hrvatske iz više razloga jer je i granica s te strane. Međutim, i mi moramo to uraditi s nivoa kantonalne Vlade, pa onda sa viših nivoa vlasti za ljude koji ovdje žive da im olakšamo život, da se ne odlazi s ovih prostora“

DRAGAN Čović, predsjednik HDZ BiH, najavio je da će Hrvatski narodni sabor (HNS) u ponedjeljak uputiti dopis kojim će pokrenuti raspravu o Izbornom zakonu.

„Ići ćemo sa inicijativom HNS-a prema našim partnerima s kojima želimo razmišljati o budućnosti BiH, posebno Federacije BiH (FBiH). Već u ponedjeljak s jednim dopisom ćemo pokrenuti raspravu o Izbornom zakonu“, izjavio je Čović novinarima u Drvaru nakon sjednice Predsjedništva HNS-a.

Na pitanje da li bi HDZ ušao u novi Savjet ministara BiH bez SNSD, Čović je odgovorio da ne bi.

Rekao je da je na sjednici Predsjedništva HNS-a postignut dogovor o jedinstvenom djelovanju HNS-a kada je riječ o političkim aranžmanima, bez ostavljanja prostora za bilo kakve podjele.

„Ali osnova svega je da konkretnim obilascima izdvajamo problem po problem te da sa entitetskog i kantonalnog nivoa pomognemo. Naravno da ćemo ovaj prostor izdvojiti kao područje interesa Republike Hrvatske iz više razloga jer je i granica s te strane. Međutim, i mi moramo to uraditi s nivoa kantonalne Vlade, pa onda sa viših nivoa vlasti za ljude koji ovdje žive da im olakšamo život, da se ne odlazi s ovih prostora“, istakao je Čović.

On je naglasio da će podržati izgradnju auto-puta kod Modriče i Garevca, te pomoći i podržati privredu stanovnika tog područja, a posebno Hrvata, prenosi „Avaz“.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar