Главно Свијет

Црна Гора емитовањем државних обвезница избјегла банкрот

СУМА ЈЕ 750 МИЛИОНА ЕВРА – НА СЕДА МГОДИНА И СА 2,875 ОДСТО КАМАТЕ

Фото: Лука Зековић

  • Премијер Здравко КРИВОКАПИЋ: Осјећам понос и задовољствоЖелимо да се понашамо домаћински. Ако то неко до сада није видио, видјеће у току наше владавине

МИНИСТАР финансија и социјалног старања Црне Горе Милојко Спајић изјавио је да је Подгорица јучерашњим емитовањем државних обвезница на међународном тржишту у износу од 750 милиона евра буквално избјегла банкрот, и да је то био једини могући потез у овом тренутку.

Министар је такође навео да је тиме избјегнут и ангажман са Међународним монетарним фондом (ММФ).

Црна Гора је избјегла банкрот. Реаговали смо прије почетка сљедеће године да не би упали у дужничку кризу. Ништа од тог новца неће ићи на потрошњу. Само за Црну Гору и враћање кредита“, саопштио је Спајић на конферецији за новинаре.

Министарство финансија Црне Горе је у сриједу емитовало државне обвезнице на међународном тржишту у износу од 750 милиона евра, којима ће се надокнадити мањак у државној каси у наредној години.

Обвезнице су емитоване на период од седам година и према досадашњим информацијама, са каматном стопом од 2,875 одсто.

Подгоричке „Вијести“ су пренијеле да су све обвезнице продате, и да је укупно интересовање инвеститора било око три милијарде евра.

Премијер Здравко Кривокапић је овим поводом изјавио да је наступ Црне Горе на међународном тржишту дуга био успјешан, те да осјећа понос и задовољство што су успјели да обезбиједе овакав приступ.

Желимо да будемо добри домаћини, да се понашамо домаћински. Ако то неко до сада није видио, видјеће у току наше владавине“, поручио је Кривокапић на истој конференцији за медије сазваној поводом новог задужења земље од 750 милиона евра.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар