Главно Скупштина РС

Чубриловић: Неформирање Савјета министара иде на савјест међународне заједнице

„У ИЗВЈЕШТАЈУ ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ НИГДЈЕ НЕ ПИШЕ ДА СРПСКА НЕШТО НИЈЕ ИСПУНИЛА“
  • Предсједник Народне скупштине Недељко ЧУБРИЛОВИЋ: Цинизам неких чиновника међународне заједнице огледа се и кроз сам извјештај Европске комисије у којем се каже да БиХ није урадила много тога, а није признала ни Косово. Па, то Косово није признало пола свијета, нису признале ни неке земље чланице ЕУ, али се то као нека негативност приписује БиХ

ПРЕДСЈЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је у Трнову да неформирање Савјета министара иде на савјест међународне заједнице која више доприноси томе да нема тог помоћног тијела Предсједништва БиХ, него што се труди да буде успостављен.

„Сигурно је да никоме у БиХ не одговара неформирање Савјета министара као завршни чин примјене резултата општих избора из прошле године. То сасвим сигурно не одговара Републици Српској, али, увјерен сам, не одговара ни свим грађанима БиХ“, рекао је Чубриловић Срни.

Он је указао и на цинизам који показују неки чиновници међународне заједнице, који се огледа и кроз сам извјештај Европске комисије, гдје се каже да БиХ није урадила много тога, а није признала ни Косово.

„Па, то Косово није признало пола свијета, нису признале ни неке земље чланице ЕУ, а то се приписује као нека негативност БиХ. Овдје треба дефинисати гдје лежи проблем. Република Српска у поменутом извјештају не помиње се у негативном контексту, односно нигдје не пише да Српска није испунила преузете обавезе“, рекао је Чубриловић.

Према његовим ријечима, Република Српска испоштовала је све оно што је договорила са међународном заједницом, а то се првенствено односи на механизам координације који је усаглашен и гдје сви нивои власти треба да одговарају и раде оно за шта су Уставом БиХ задужени.

„Неформирање Савјета министара више иде на савјест међународне заједнице која доприноси томе да нема тог тијела, него што се труди да направи тај савјет. Мислим да се злоупотребљавају и користе неке политичке опције, прије свега из реда бошњачког народа, како би своје циљеве ставили испред циљева грађана БиХ“, рекао је Чубриловић, који је и предсједник Демоса.

Он очекује да, ипак, побиједи савјест водећих политичара у БиХ који би требало да до коначног рјешења дођу што прије јер, како је оцијенио, сваки дан одгађања формирања Савјета министара значи још један изгубљени дан за грађане и БиХ као земљу која тежи да буде равноправан члан ЕУ.

Чубриловић је поновио да ће кључне институције Републике Српске енергично одбацити све уцјене и притиске на српске представнике у институцијама БиХ у вези са формирањем извршне власти на нивоу БиХ.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар