Главно Скупштина РС

Чубриловић: Пробој ‘Коридор живота’ био је велика и успјешна операција Војске Републике Српске

У ТОЈ ОПЕРАЦИЈИ СУ ОСЛОБОЂЕНИ МОДРИЧА, ОЏАК, ДЕРВЕНТА И БРОД
  • Предсједник народне скупштине РС Недељко ЧУБРИЛОВИЋ: „Операцијом Коридор живота заокружена је територија Републике Српске, што тој акцији даје историјску димензију

ПРЕДСЈЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да је пробој коридора прије 28 година био једна од кључних и најзначајних акција Војске Републике Српске (ВРС) у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату којом је окончана 42 дана дуга блокада западног дијела Српске и Републике Српске Крајине.

Операција ‘Коридор живота’ била је велика и успјешна борбена операција Војске Републике Српске, којом је одблокирана територија на којој је живјело око милион становника којима је пријетила хуманитарна катастрофа, што се и догодило са смрћу 12 беба у Бањалуци којима није могао бити допремљен кисеоник“, подсјетио је Чубриловић.

Он је нагласио да је операцијом „Коридор живота“ заокружена територија Републике Српске, што овој акцији даје историјску димензију, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

„Ово је дан када треба да одамо почаст свим оним храбрим војницима и припадницима полиције који су дали своје животе да бисмо данас имали Републику Српску и живјели слободно“, нагласио је Чубриловић.

На Дугој Њиви код Модриче сутра ће бити обиљежено 28 година од пробоја „Коридора живота“ чиме је послије 42 дана прекинута копнено-ваздушна блокада западног дијела Републике Српске и Републике Српске Крајине са око 1,5 милиона становника и омогућена веза са матицом Србијом.

Овом битком ослобођени су Модрича, Оџак, Дервента и Брод, а комплетна операција пробоја и обезбјеђивања Коридора завршена је 6. октобра 1992. године изласком српске војске на ријеку Саву на простору Брода.

Акција је почела након што су снаге ХВО-а, заузимањем Модриче, пресјекле копнени пут између западног дијела Српске и тадашње САО Крајине са источним дијелом Српске и Србијом.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар