Главно Скупштина РС

Чубриловић: СДС и ПДП нису поштовале договор о бојкоту одлучивања у институцијама БиХ

ПОДРЖАЛЕ ХИТНО ОДЛУЧИВАЊЕ О ПРЕСТАНКУ МАНДАТА ВСТС У САДАШЊЕМ МАНДАТУ
  • Недељко ЧУБРИЛОВИЋ: Постоји могућност заштите у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ

ПРЕДСЈЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је Срни да су лични и страначки интереси пресудили над општим, а страначки над интересима Српске када су СДС и ПДП у Парламентарној скупштини БиХ подржали да се по хитном поступку у процедури нађе Приједлог закона о престанку мандата Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ у садашњем саставу.

„Жао ми је што неке странке нису могле да испоштују своје одлуке јер су закључци Народне скупштине усвојени једногласно када је ријеч о странкама из Републике Српске“, истакао је Чубриловић.

Он је додао да постоји могућност заштите у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

„Није добро да се дијелимо већ првом приликом послије једногласно донесених закључака“, каже Чубриловић.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ прихватио је да се по хитном поступку изјасни о Приједлогу закона о престанку мандата ВСТС у садашњем саставу који је предложио посланик СДС-а Драган Мектић.

Хитна процедура усвојена је са 23 гласа „за“, 14 „против“ и једним уздржаним, односно уз довољну општу и ентитетску већину. Хитност су из Републике Српске подржали СДС, ПДП и Адил Османовић из СДА.

Народна скупштина Републике Српске раније је донијела закључак којим су представници Српске обавезани да обуставе доношење било каквих одлука у органима БиХ до усвајања закона о престанку мандата страних судија и избору домаћих судија судија у Уставном суду БиХ и његовог ступања на снагу.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар