Главно Скупштина РС

Чубриловић: Заказаћу посебну сједницу Народне скупштине ако то Додик затражи

„ПОВЕЗИВАЊЕ ИЗБОРА ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋЕГ СМ СА БИЛО КОЈИМ ВОЈНИМ САВЕЗОМ – ИЗМИШЉЕНИ ЈЕ УСЛОВ“
  • „Комшић и Џаферовић крше и Устав и Изборни закон и Закон о Савјету министара по којем Предсједништво има рок за доношење одлуке о именовању кандидата за предсједавајућег СМ најкасније 15 дана након одржавања конституирајуће сједнице Представничког дома. Све одредбе Закона о СМ, Изборног закона, али и одредбе Устава БиХ овим су прекршене и зна се ко је за то одговоран. То су управо они који се стално позивају на уставност и поштовање закона“

ПРЕДСЈЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је данас да ће, уколико члан Предсједништва БиХ из Републике Српске затражи одржавање посебне сједнице Народне скупштине, на шта има право по члану 171. Пословника Народне скупштине, та сједница бити заказана са дневним редом који предложи предлагач, у овом случају то је господин Милорад Додик.

„Уколико члан Предсједништва предложи за дневни ред питања која се тичу измјена Устава, о томе, по Уставу, одлучују народни посланици двотрећинском већином. Дакле, ми ћемо се понашати као легалисти и у складу са Уставом, законом и Пословником Народне скупштине Републике Српске на захтјев члана Предсједништва из Републике Српске, уколико такав захтјев стигне, у законском року заказати сједницу Народне скупштине са дневним редом који предлагач предложи“, рекао је Чубриловић у писаној изјави достављној медијима.

Он је нагласио да је условљавање формирања Савјета министара и предлагања кандидата за предсједавајућег Савјета министара са приближавањем било којем војном савезу, измишљен услов због којега сви у БиХ трпе велику штету.

„Ако је политика умјешност постизања компромиса и сагласности о оним стварима о којима саговорници могу да се договоре, потпуно су нејасне опструкције када је ријеч о избору Савјета министара које трају десет мјесеци од избора. Став Републике Српске – када је ријеч о НАТО интеграцијама – свима је познат, као и Резолуција Народне скупштине о војној неутралности. Зато је везивање ова два питања једног с другим или једног за друго непотребно  условљавање, подгријавање политичких тензија и држање земље у сталној институционалној кризи“, рекао је предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Он је истакао да су за Републику Српску недопустиви игнорисање изборне воље њених грађана, уцјењивање и максималистички захтјеви којима се спречава спровођење изборног резултата, посебно након усаглашеног споразума тројице лидера, који данас многи минирају и тиме уводе земљу у још већу кризу.

„При свему томе друга два члана Предсједништва БиХ крше и Устав и Изборни закон и Закон о Савјету министара по којем Предсједништво има рок за доношење одлуке о именовању кандидата за предсједавајућег Савјета министара најкасније 15 дана након одржавања конституирајуће сједнице Представничког дома. Све одредбе Закона о Савјету министара, Изборног закона, али и одредбе Устава БиХ овим су прекршене и зна се ко је за то одговоран. То су управо они који се стално позивају на уставност и поштовање закона, а крше све законске акте ове земље“, рекао је Чубриловић.

Он је подсјетио да је Република Српска свог кандидата за предсједавајућег Савјета министара предложила у складу са изборном вољом грађана и да је он прошао све потребне провјере.

„За ову институционалну кризу одговорни су они који чине све да опструишу вољу Републике Српске, кршећи и Устав и закон“, закључио је Чубриловић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар