Главно Предсједник РС

Цвијановић: Договорила сам са Новалићем да се рјашавају проблеми Срба повратника у Лукавац

ПРЕДСЈЕДНИК РС НАЈАВИЛА ДОЛАЗАК МИНИСТАРА У ОПШТИНУ ПЕТРОВО

Жељка Цвијановић у Петрову (Фото: СРНА)

  • „Имамо доста наших људи који су се вратили на подручје Лукавца и потребно је да се ријеши пут тамо и нешто од инфраструктуре, што је неопходно за нормалан свакодневни живот људи. Договорили смо се (са Фадилом Новалићем) да то и реализујемо“
  • Власник фирме „Лимекс“ деса РИСТИЋ: Постојимо око 22 године, а запошљавамо 100 радника и континуирано радимо са солидним прометом. Фирма је извозно оријентисана, захваљујући посредничком партнеру из Њемачке и 98 одсто производа пласира на тржиште Европе, Кине и Америке, а дио и у Африку

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је договорила са федералним премијером Фадилом Новалићем да се приступи рјешавању проблема са којима се сусрећу српски повратници у општини Лукавац, с акцентом на путну инфраструктуру.

Цвијановићева је навела да је, након што је на данашњем састанку код начелника општине Петрово Озрена Петковића упозната са проблемима о имовинско-правним односима са граничним федералним локалним заједницама и тамошњем положају српских повратника, обавила телефонски разговор са Новалићем ради њиховог рјешавања.

Разговарала сам са Новалићем на који начин да ријешимо, да ли заједничким снагама или да то уради Федерација. Имамо доста наших људи који су се вратили на подручје Лукавца и потребно је да се ријеши пут тамо и нешто од инфраструктуре, што је неопходно за нормалан свакодневни живот људи. Договорили смо се да то реализује“, изјавила је Цвијановићева новинарима у Петрову.

Она је указала на потребу да се са федералном страном рјешавају административна питања, посредством геодетске управе с обзиром на то да Петрово има проблем у вези са имовинско-правним односима, односно да су земљишне књиге у разним катастрима у федералним општинама, што становницима Петрова али и потенцијалним инвеститорима представаља проблем.

Добра конекција Петрова и републичких институција

Цвијановићева је, током посјете Петрову, изјавила да постоји добра конекција између ове општине и републичких институција, али да се још доста тога може урадити, па је за наредни период најавила долазак министара ради рјешавања проблема у области здравства и пољопривреде.

Предсједница Српске је нагласила да акуелна власт у Републици Српској рјешава једно по једно питање које јој делегира Општинска управа Петрово.

Она је истакла да ова локална заједница, иако мала, може бити стабилна и функционална са одговарајућом понудом младим људима, младим брачним паровима, али и старијим суграђанима.

„Ми смо дали одређена обећања прошле јесени и – доста тога се реализовало. Једна од ствари је обданиште које ће много значити за четрдесеторо дјеце“, изјавила је новинарима Цвијановићева, након данашње посјете Петрову током које је обишла Општинску управу, вртић у изградњи и локално предузеће „Лимекс“ у Карановцу.

За наредни период Цвијановићева је најавила долазак ресорних министара за рјешавање проблема из области здравства, пољопривреде са фокусом на дрвопрерађиваче и снадбијевање довољним количинама дрвних сортимената, као и инфраструктурно повезивање општине са њеним окружењем.

„Оно што је важно да имамо ту добру конекцију између локалне заједнице и републичкихи институција. Моја данашња посјета је допринос унапређењу те сарадње да бисмо боље разумјели потребе у свакој нашој локланој заједници и да бисмо боље интервенисали“, изјавила је Цвијановићева.

Након обиласка предузећа „Лимекс“, Цвијановићева је изразила задовољство што на подручју Петрова постоје озбиљни привредници, у овом случају фирма која запошљава око 100 радника, 97 одсто је извозно орјентисана, чији се производи пласирају за потребе најозбиљнијих фирми свијета, од аутомобилске индустрије па даље.

„Морамо бити поносни. У малом Петрову имамо овако велике и значајне фирме које су повезане са свјетски познатим именима. Ми се сви заиста трудимо да од овога направимо функционално и добро мјесто“, истакла је Цвијановићева.

Начелник општине Петрово Озрен Петковић је навео да је Цвијановићеву информисао о актуелним политичко-економским питањима, те захвалио што је Кабинет предсједника Српске донатор за пројекат формирања прве предшколске установе у овој локалној заједници, који ће почети са радом у другој половини ове године.

Власник предузећа које се бави производњом звучне изолације и металне конструкције „Лимекс“, Деса Ристић, рекла је да предузеће постоји око 22 године, запошљава 100 радника и континуирано ради са солидним прометом.

Она је навела да је фирма извозно оријентисана захваљујући посредничком партнеру из Њемачке и да 98 одсто производа пласира на тржиште Европе, Кине, Америке, а дио и у Африку.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар