Главно Предсједник РС

Цвијановић: ЕУ је на почетку епидемије била у шоку, али ће из ње изаћи јача

ПРЕДСЈЕДНИЦА СРПСКЕ НА САМИТУ У САЛЦБУРГУ „ЕВРОПА, СОЛИДАРНОСТ И МИР“
  • Предсједникца Републике Српске предочила учесницима самита: „За нас који смо снажно заинтересовани за дешавања у оквиру ЕУ и који тежимо ка чланству у овој организацији, изненађујући је био индивидуализам држава чланица и одсуство солидарности на почетку пандемије
  • У Салцбургу се састала са министром за ЕУ и уставна питања Аустрије Каролине Едштадлер, те предсједником и оснивачем Института регија Европе и специјалним савјетником Јоханеса Хана и европским комесаром за буџет и администрацију ЕУ Францом Шаусбергером

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је на Европском самиту у Салцбургу да је пандемија вируса корона, поготово у њеној првој фази, указала на одређене слабости у функционисању ЕУ и, посебно, на одсуство неопходне солидарности између њених чланица.

На Самиту, на којем учествују истакнути представници аустријске и европске политике, привреде и науке, а чија је овогодишња тема „Европа, солидарност и мир“, Цвијановићева је изразила увјерење да ће Унија, након почетног шока и несналажења, из ове кризе изаћи јача и ефикаснија.

„За нас који смо снажно заинтересовани за дешавања у оквиру ЕУ и који тежимо ка чланству у овој организацији, изненађујући је био индивидуализам држава чланица и одсуство солидарности на почетку пандемије, али се ситуација временом знатно поправила“, рекла је предсједник Републике Српске.

Тема првог, централног панела, којим је уједно и отворен Самит, била је „Европа, корона и демократија: изазови и шансе“, саопштено је из кабинета предсједника Републике.

У раду панела, осим Цвијановићеве, учествовали су министар за ЕУ и уставна питања Аустрије Каролине Едштадлер, министар правде Мађарске Јудит Варга и генерални секретар Савјета за регионалну сарадњу Мајлинда Брегу, које су се у дискусију укључиле уживо путем видео-линка, док се присутнима обратила и потпредсједник Европске комисије и комесар за демократију Дубравка Шуица.

Обраћајући се учесницима Самита, Цвијановићева је истакла да је задовољна на који начин су се институције Републике Српске суочиле са изазовима пандемије.

Она је посебно указала на чињеницу да су сви процеси од суштинског значаја за живот грађана, без обзира на тешке околности, успјешно реализовани, те изразила захвалност ЕУ која је пружила значајну подршку и помоћ земљама западног Балкана у борби са епидемиолошком кризом.

Као посебно захтјеван задатак за све актере на глобалној равни, Цвијановићева је истакла привредну ревитализацију, економски опоравак и очување радних мјеста, посебно у секторима који почивају на непосредном контакту и који су, самим тим, пандемијом најснажније и погођени.

Саговорници су разговарали и о улози снажне регионалне политике у превазилажењу изазова које је произвела пандемија, истичући да децентрализација и принцип супсидијарности могу значајно допринијети превазилажењу кризе, а регионални дијалог и прекогранична сарадња вратити пољуљано повјерење међу државама Европе.

Заједнички је оцијењено да је економски опоравак и заштита здравља становништва, уз очување динамике друштвеног живота, приоритет свих држава у Европи, те да су солидарност, подршка и разумијевање неопходни како би се одржало повјерење у демократске процесе и адекватно одговорило на изазове које је пандемија проузроковала.

Салцбуршки европски самит традиционално организује Институт регија Европе, а ове године централна тема је пандемија вируса корона, односно њене посљедице у друштвеном, политичком и економском контексту.

Почасни покровитељи Салцбуршког европског самита су предсједник Аустрије Александер ван дер Белен и аустријски канцелар Себастијан Курц, који се присутнима обратио видео-поруком на отварању првог панела.

Осим учешћа на панелу, током првог дана Самита, Цвијановићева се састала са министром за ЕУ и уставна питања Аустрије Каролине Едштадлер, те предсједником и оснивачем Института регија Европе и специјалним савјетником Јоханеса Хана, европског комесара за буџет и администрацију ЕУ Францом Шаусбергером.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар