Glavno Predsjednik RS

Cvijanović: Migrantska kriza pokazuje da u BiH vlada opšti nered

PONOVILA: SRPSKA NEMA USLOVE ZA ZBRINJAVANJE MIGRANATA - MOŽE IM DATI OBROK I VODU
  • „Republika Srpska ne može da brine o njihovom zdravstvenom stanju, a sa aspekta bezbjednosti ne može da prati njihova kretanja. Ako iz EU poručuju da moramo biti solidarni, mi kažemo da hoćemo, ali ne možemo zbrinjavati migrante“
  • „Stav Srpske prema smještanju migranata u Medenom Polju kod Bosanskog Petrovca ostaje nepromijenjen – to  je neprihvatljivo i nema podršku institucija RS“

PREDSJEDNICA Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da odnos prema migrantskoj krizi ukazuje na opšti nered u BiH i nepostojanje koordinacije i svijesti institucija na nivou BiH za rješavanje problema migranata.

Cvijanovićeva je istakla da stav Srpske o smještanju migranata u Medenom Polju kod Bosanskog Petrovca ostaje nepromijenjen – da je to neprihvatljivo i da nema podršku republičkih institucija.

Ona je poručila da Republika Srpska nema uslove za zbrinjavanje migranata, te da im jedino može pružiti humanitarnu pomoć kroz obezbjeđivanje obroka i vode dok prolaze kroz njenu teritoriju.

„Republika Srpska ne može da brine o njihovom zdravstvenom stanju, a sa aspekta bezbjednosti ne može da prati njihova kretanja. Ako iz EU poručuju da moramo biti solidarni, mi kažemo da hoćemo, ali ne možemo zbrinjavati migrante“, navela je Cvijanovićeva.

Predsjednica Srpske smatra da bi EU trebalo da otvori granice, jer migranti nisu došli s namjerom da ostaju u BiH.

Cvijanovićeva razumije poteškoće sa kojima se susreću građani i institucije u Bihaću, navodeći da oni sami ne mogu da riješe problem migrantske krize.

„Situacija u vladajućoj koaliciji odlična“

Potpredsjednik SNSD-a Željka Cvijanović rekla je danas da je situacija u vladajućoj koaliciji u Republici Srpskoj odlična, te da svi imenovani na različite pozicije rade svoj posao kao dio koalicionog tima.

Cvijanovićeva je istakla da su na posljednjem sastanku SNSD-a sa rukovodstvom DNS-a otklonjeni određeni nesporazumi.

„Ostalo je da se definiše još nekoliko stvari o kojima su govorili lideri dvije partije“, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je ocijenila da oni koji nisu bili na sastanku pišu razne priče i spekulacije o odnosima SNSD-a i DNS-a.

„Atmosfera na sastanku je bila dobra, rekli smo i stvari koje zamjeramo jedni drugima. Ali nijedna od njih nije uticala na koaliciju, niti je pod znakom pitanja bilo da li ćemo nastaviti saradnju. Nastavićemo, kao što radimo već 20 godina u raznim teškim vremenima, a kada smo zajedno donosili važne odluke“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da je i prije sastanka SNSD-a i DNS-a bila ubijeđena da će koalicija nastaviti da funkcioniše.

(RTRS/Srna)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar