Главно Предсједник РС

Цвијановић: Милановићева изјава о пилотима не може нарушити односе у БиХ

„ПУТ ДО ПРАВДЕ И ПРАВДА ЧЕСТО СУ БИЛИ КОНТАМИНИРАНИ ПОЛИТИЧКИМ ИЗЈАВАМА“
  • „Треба да будемо усмјерени да градимо добре односе, а да правда, правосуђе и правосудне одлуке послуже помирењу. Нажалост, до сада су само допринијеле неком додатном хаосу и нису нам помогле да изградимо повјерење. Надам се да ћемо у будућности једног дана коначно доћи до тога”

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић сматра да изјава хрватског предсједника Зорана Милановића – да би се тужбом Србије против четворице припадника Хрватског ратног ваздухопловства могли погоршати односи Хрвата и Срба у БиХ – не може нарушити било какве односе у БиХ.

”Не знам зашто би се нарушили односи између Срба и Хрвата у БиХ. У БиХ требамо радити све што је у нашој моћи да поправљамо односе између свих констутитивних народа и осталих грађана који припадају мањинама и правити друштво које ће бити друштво бољег разумијевања и солидарности”, рекла је новинарима Цвијановићева.

Цвијановићева је нагласила да често правда и пут до правде буду контаминирани одређеним политичким изјавама.

“Сматрам да управо правда, правосуђе и оно што је требало да дође на дневни ред правосуђа било често осујећено због тога што су увијек слиједиле политичке изјаве”, навела је она.

Цвијановићева је рекла да сваки злочин треба процесуирати и сваки починилац треба да одговара за почињено дјело.

Она је додала да и према жртвама треба имати исти однос и да не може бити да је једна жртва вреднија, а друга мање вриједна.

Цвијановићева је оцијенила да нормалан човјек, који има људски приступ, мора да има и нормалан политички приступ.

“То значи да починиоце треба гонити и кажњавати, а оне који су жртве треба поштовати и цијенити, а не гледати ко је ко. Нажалост, ми смо се у БиХ нагледали много пута да је пут до правде јако тежак без обзира да ли се до ње настојало доћи преко домаћих или међународних правосудих институција”, навела је Цвијановићева.

Она је нагласила да све у БиХ што је било брутално и значило угрожавање живота – треба да буде процесуирано.

Цвијановићева је рекла да не мисли да би изјава Милановића могла да наруши било какве односе у БиХ.

“Треба да будемо усмјерени да градимо добре односе, а да правда, правосуђе и правосудне одлуке послуже помирењу. Нажалост, до сада су само допринијеле неком додатном хаосу и нису нам помогле да изградимо повјерење. Надам се да ћемо у будућности једног дана коначно доћи до тога”, додала је Цвијановићева.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар