Главно Предсједник РС

Цвијановић: ММФ нема право да тражи да се рјешења налазе изван Устава БиХ

„АКО НЕ БУДЕ ДОГОВОРА – НЕЋЕ ГА БИТИ, А ТО НЕЋЕ БИТИ ДО НАС“
  • „Приједлози Републике Српске заговарају уставно поступање а приједлози са нивоа БиХ заступају неуставно поступање. Не можемо прихватити да нам кажу – опредјељујући се – да им је боља варијанта која је неуставна

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изразила је пуну подршку Влади Српске у преговорима са Међународним монетарним фондом /ММФ/, која води рачуна о уставним надлежностима у одређеним реформским захватима, на којима Српска ради и без ММФ.

Коментаришући наводе да у преговорима о новом аранжману ММФ има одређених захтјева који подразумијевају пренос надлежности, Цвијановићева је новинарима у Мркоњић Граду рекла да је то непринципијелно и да ММФ није тај који може да тражи да се рјешења налазе ван Устава и уставне структуре неке земље.

Подржавам Владу Српске и оно што она кроз преговоре са ММФ чини, а то јесте да указује на потребу да се ствари уведу у уставне токове и да онда, водећи рачуна о уставним надлежностима, поведемо рачуна о одређеним реформским захватима, који су нужност и ми ћемо на њима свакако радити са, или без ММФ“, поручила је Цвијановићева.

Она је појаснила да је оно што ММФ по правилу тражи конципирано и кроз писмо намјере, као што су одређени реформски захвати, додајући да је то уобичајено и да се на то навикло.

„Нисмо навикли на то и не можемо прихватити да се опредјељујући између приједлога који долазе из Републике Српске који заговарају уставно поступање и приједлога који долазе са нивоа БиХ који заступају неуставно поступање, они опредјељују на тај начин и кажу да им је боља варијанта која је неуставна“, рекла је Цвијановићева.

Она је навела да је овакво поступање ММФ нешто ново, подсјећајући да је са некадашњим министром финансија Српске, а сада предсједавајућим Савјета министара Зораном Тегелтијом годинама преговарала са ММФ, али да нису наилазили на овако драстичне ситуације.

Цвијановићева је додала да је било тешких преговора, али никада политичких условљавања која су конципирана на овај начин.

„Подржавам оно што је рекла Влада Републике Српске да можемо спроводити реформе у оквиру онога што нам је Устав задао у нашу надлежност и тако се понашати. Ако нема договора, онда га нема и то није до нас“, закључила је предсједник Републике Српске.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар