Главно Предсједник РС

Цвијановић: Нека ово мјесто буде вјечни подсјетник на крфску епопеју нашег народа

ПОЛОЖИЛА ВИЈЕНАЦ У ЛУЦИ ГУВИЈА ГДЈЕ СУ 1916. ИСКРЦАНИ ПРВИ СРПСКИ ВОЈНИЦИ
  • Предсједница Републике Српске састала се данас на Крфу са гувернерком Јонских острва Роди Краца Цагаропулу

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић положила је вијенац на спомен-плочу у луци Гувија, на мјесту на којем су 6. јануара 1916. године искрцани први српски војници.

„Спомен-плоча је постављена у знак захвалности грчком народу који је нашим сународницима тада пружио уточиште и неопходну помоћ“, објавила је предсједник Српске на Инстаграм налогу.

Лука Гувија била је прво одредиште изнемоглих српских ратника, који су након албанске голготе, патње, глади и смрзавања, спас пронашли на грчком острву Крф.

„Нека ово мјесто буде вјечни подсјетник на крфску епопеју нашег народа, као и на пријатеље који су уз нас били онда када је било најтеже“, поручила је предсједник Републике Српске која данас и сутра присуствује комеморацијама на грчким острвима Крф и Видо, поводом обиљежавања 105 година од искрцавања српске војске.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић састала се данас на Крфу са гувернерком Јонских острва Роди Краца Цагаропулу.

– Окупили смо се овдје поводом важног историјског догађаја. То је заједничка комеморација на Крфу која трајно повезује српски и грчки народ. То показује велику димензију и шта све значи солидарност и пријатељство – рекла је Цвијановић.

Истакла је да овај догађај станује у институцијама Српске, Србије, Грчке, али и код домаћег становништва.

На састанку је разговарано и о европским интеграцијама, преноси РТРС.

Сутра у 11.00 часова биће положени вијенци у Маузолеју на острву Видо, а у 12.00 часова код Морнаричког крста. У 12.30 часова планирано је полагање вијенаца на отвореном мору у „Плаву гробницу“.

Након тога у 13.30 часова планиран је обилазак Српске куће, музеја у граду Крф.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар