Главно Предсједник РС

Цвијановић: „Олуја“ је злочин и етничко чишћење које је и данас без епилога

„ТО ГОВОРИ ДА И ДАЉЕ ПОСТОЈИ ОГРОМНО ЛИЦЕМЈЕРСТВО МЕЂУНАРОДНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ“
  • „Та акција је протјерала људе и учинила тај простор етнички чистим, довела данас Србе у Хрватској у ситуацију да су изгубили своју конститутивност и да су постали мањина, која не значи много свима онима који тамо креирају политику“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да злочиначка акција хрватске војске и полиције „Олуја“ представља тешко страдање цивила и етничко чишћење које никада није добило свој прави епилог.

„Никад нико то није осудио на прави начин у оквиру међународне заједнице. Та акција је протјерала људе и учинила тај простор етнички чистим, довела данас Србе у Хрватској у ситуацију да су изгубили своју конститутивност и да су постали мањина, која не значи много свима онима који тамо креирају политику“, рекла је Цвијановићева новинарима у Добоју.

Цвијановићева је нагласила да се никада не смију заборавити жртве „Олује“, јер су то старци, дјеца и цивили, напаћени људи који су протјерани из својих кућа.

„То нису били војници са пушкама, то није био нико ко се тада борио, него напросто станивништво које је било присиљено да бјежи“, нагласила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, добро је да су ти људи нашли свој дом, већином у Србији и Републици Српској и да су интегрисани у заједницу.

„Међутим, то не умањује чињеницу да су они на такав начин, брутално, били протјерани и да су убијани онда када су бјежали из својих домова“, поручила је Цвијановићева.

Она је истакла да остаје тешка и тужна чињеница, која говори да постоји огромно лицемјерство када је у питању међународна заједница, да се на исти начин не третирају жртве и да никада на исти начин није стигла казна све оне који су заслужили ту казну.

Током злочиначке хрватске војно-полицијске акције „Олуја“ са вјековних огњишта протјерано је више од 220.000 Срба, док се 1.869 води као погинуло и нестало, од којих су већина цивили.

Међународни суд правде је 2015. године „Олују“ оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, иако многи свјетски експерти тврде да је та операција имала све карактеристике геноцида.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар