Главно Предсједник РС

Цвијановић: Осуда на смрт у Српској не треба да постоји, апелација Клуба Бошњака – политички трик

ОДЛУКА УСТАВНОГ СУДА БиХ ОМОГУЋИЛА УКИДАЊЕ СМРТНЕ КАЗНЕ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ
  • Предсједник РС подсјетила да укидање смртне казне било међу амандманима прије неколико година, али да је у том периоду препрека била – блокада Клуба Бошњака

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да смртна казна не треба да постоји у Српској, а да је подношење апелације Клуба Бошњака у Вијећу народа политички трик, а не њихово опредјељење према тома.

Цвијановићева је оцијенила да је ово што је сада урађено само њихов покушај да се легитимишу као одређени предлагачи.

Што се тиче смртне казне, она ту не треба да постоји, али начин како се до тога дошло показује само да је у питању још један политички маневар“, рекла је Цвијановићева новинарима у Модричи.

Цвијановићева је подсјетила да је укидање смртне казне било међу амандманима прије неколико година, али да су у том периоду наишли на блокаду Клуба Бошњака који нису хтјели да их усвајају, а били су припремљени у складу са препорукама Савјета Европе и важећих аката које су усвојиле све цивилизоване земље.

Према њеним ријечима, блокирали су их и на тај начин зауставили процес измјене Устава, усклађивање с оним што је пракса, а и дио цивилизоване правне праксе.

„Желим да вјерујем да се суд у овом случају односио према томе каква је у питању норма, да постоји сагласност да та норма не може да постоји. Та сагласност постоји, вјероватно, и у оквиру Бошњачког клуба без обзира што сматрам да је ово политички трик што су урадили, а не њихово чисто опредјељење према томе“, рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је Уставни суд БиХ у много случајева доносио одлуке на начин да Српска није била сагласна с њима, много пута креирао одређена правила умјесто да је штитио правила и устав.

„Укључивало је учешће страних судија у одлучивању, људи који немају везе са нашим простором, немају везе са нашим стварним проблемима… Било је ту различитих ствари које су биле веома упитне, од обиљежја, па надаље“, рекла је Цвијановићева.

Уставни суд БиХ прихватио је апелацију Клуба Бошњака у Вијећу народа Републике Српске за оцјену уставности члана 11. став 2. Устава Републике Српске и на јучерашњој сједници одлучио да таква норма више не може да постоји у Уставу, чиме је укинута смртна казна у Републици Српској.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар