Главно Предсједник РС

Цвијановић: С којим правом су неки изненађени што ни Кина не признаје Шмита?

У ЛОПАРАМА РЕКЛА: РУСИЈА И КИНА ПОКУШАВАЈУ ДА СТВАРИ ДОВЕДУ У РЕД
  • Ако ми морамо да се придржавамо слова Дејтона, зашто се онда не би придржавали и други? Нема ту изузетака!“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је очигледно да су Русија и Кина покушале да на неки начин ствари доведу у ред када је ријеч о процедурама и начину избора високог представника у БиХ.

Коментаришући дипломатску ноту Кине у којој се наводи да власти ове земље не прихватају легитимитет Кристијана Шмита као новог високог представника у БиХ, Цвијановићева је истакла да је то очигледно изражавање јасног става да они желе, када се именују високи представници, да то буде легално и легитимно, те да се ствари дешавају процедурално, онако како је описано у Дејтону.

Она је навела да није изненађена чињеницом да неко жели да ствар врати у нормалне токове, али да јесте утолико што су неки други и више од ње изненађени што се тако нешто десило.

– Поштујем сваког ко жели прво да добро прочита ствари како треба да се крећемо, нарочито када је ријеч о међународном праву и обавезама које из тог права проистичу за све оне који су ту укључени. Ако смо ми неко ко је предмет одређених ствари и морамо да се придржавамо онога што јесте слово Дејтона, зашто се онда не би придржавали и други? Нема ту изузетака – рекла је Цвијановићева новинарима у Лопарама.

Амбасада Кине у БиХ званично је потврдила Срни да је упутила дипломатску ноту у којој се наводи да власти ове земље не прихватају легитимитет Кристијана Шмита као новог високог представника у БиХ.

Амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов рекао је раније да његова земља не признаје легалност и легитимитет Шмитовог избора и поручио да не намјерава сарађивати са Шмитом.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар