Главно Предсједник РС

Цвијановић: Српска ће и даље славити 9. јануар – упркос одлуци Уставног суда БиХ

„ОСПОРАВАЈУ 9. ЈАНУАР ДА САКРИЈУ ЧИЊЕНИЦУ ДА ЈЕ РС НАСТАЛА ПРИЈЕ РАТА И ПРИЈЕ ДЕЈТОНА“
  • „Српска има уставна, политичка и демократска средства и механизме да заштити своја обиљежја. Сматрам да многи процеси у БиХ иду у погрешном правцу, па тако и ово питање оспоравања Дана Републике“
  • „Они који га нападају настоје да укину идентитет Републике Српске, која је верификована 9. јануара 1992. године. С тим се настоји ставити `под тепих` чињеница да је Српска настала прије рата, прије оружаних сукоба, да смо имали изграђене институције, своју територију и своју власт“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да ће се 9. јануар и даље славити као Дан Републике Српске, без обзира на одлуке Уставног суда БиХ, те поручила грађанима да се спреме за славље наредне године.

Цвијановићева је нагласила да Република Српска има спремне одговоре на одлуку Уставног суда БиХ, који је 29. марта поново прогласио неуставним 9. јануар.

„Српска има уставна, политичка и демократска средства и механизме да заштити своја обиљежја. Сматрам да многи процеси у БиХ иду у погрешном правцу, па тако и ово питање оспоравања Дана Републике“, рекла је Цвијановићева за „Еуро Блиц“.

Према њеним ријечима, одговор Републике Српске на ову бесмислено наметнуту и испроблематизовану тему увијек је био адекватан.

„Ми размијемо да грађани желе да обиљежавају 9. јануар, дан за који имају пуно поштовање и схватају његов значај. Они који га нападају настоје да укину идентитет Републике Српске, која је верификована 9. јануара 1992. године. С тим се настоји ставити `под тепих` чињеница да је Српска настала прије рата, прије оружаних сукоба, да смо имали изграђене институције, своју територију и своју власт“, објаснила је Цвијановићева.

Цвијановићева је додала да „они желе да избришу тај дио историјског факта и кажу да је Република Српска настала у Дејтону“.

Она је подсјетила и да су грађани на референдуму одлучили да ће Дан Републике и убудуће бити обиљежаван 9. јануара када је Српска и формирана.

Цвијановићева је оцијенила да БиХ није у стању да направи ни најмањи корак напријед, али је некима, како је навела, очито важније да „нападну“ неки датум него да се баве суштинским питањима.

„Умјесто питања формирања власти, кретања на европском путу, економских тема, политичко Сарајево, али и један дио међународне заједнице, окомили су се на идентите Републике Српске“, напоменула је Цвијановићева.

Напоменула је да Република Српска има надлежности да доноси Закон о празницима и да регулише питање празника, док на ниову БиХ такав закон не постоји, те поновила да је, према томе, обавеза институција Српске да сачувају 9. јануар као празник њеног рођења.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар