Главно Предсједник РС

Цвијановић: Странци у БиХ промовишу и оно што никад не би дозволили у својим државама

„СРПСКА СЕ БОРИ И ЗА ВРАЋАЊЕ ОНОГ ШТО ЈОЈ ПО УСТАВУ БиХ ПРИПАДА И ПРОТИВ ДАЉЕГ РАЗВЛАШЋИВАЊА“
  • “Било би логично да данас, након толико година говоримо о политичком разумијевању, о бољој кохезији унутар БиХ, унутрашњем дијалогу и свему оном што би требало да краси једну мултиетничку заједницу”,

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић је  изјавила данас да се Република Српска, 26 година од потписивања Дејтонског мировног споразума, бори за очување и враћање својих уставних надлежности и нагласила да надлежности морају да буду тамо гдје је то Уставом предвиђено.

“Било би логично да данас, након толико година говоримо о политичком разумијевању, о бољој кохезији унутар БиХ, унутрашњем дијалогу и свему оном што би требало да краси једну мултиетничку заједницу”, рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Нажалост, истиче ева, Република Српска се данас бори за очување уставних надлежности и спречавање даљег развлашћивања.

“Али, ми желимо да ова држава функционише у миру и стабилности. Република Српска је мјесто у којем наши грађани остварују своја најважнија права. Из тог разлога сматрамо да је потребно да се ојачају њене институције, а да би се ојачале институције, надлежности морају да станују тамо гдје је то Устав рекао”, нагласила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, Република Српска се нашла у нелогичној ситуацији да објашњава цијелом свијету да је важно да се придржавамо Устава.

Цвијановићева је навела да све оно што странци никад не би дозволили у својим државама, дозвољавају и промовишу у БиХ и истакла да је то унијело доста фрустрација у међусобне односе у оквиру БиХ, између конститутивних народа.

“Наша визија БиХ је визија стабилне државе у којој свако може да остварује своја права у складу са Уставом, у којој нико никоме не смета, у којој може и треба да се разговара о свим важним питањима. То треба да буде све оно чега нажалост данас, 26 година од потписивања Дејтонског споразума, нема”, нагласила је Цвијановићева.

У америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону је прије 26 година парафиран Дејтонски мировни споразум или Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.

Дејтонски споразум званично је потписан 14. децембра 1995. године у Паризу, а дан успостављања Општег оквирног споразума за мир у БиХ – 21. новембар републички је празник и нерадни дан у Српској.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар