Главно РС и матица

Дачић: Добро је што је Србија повукла потез који Ђукановић није очекивао

„НЕПРОТЕРИВАЊЕМ ТАРЗАНА МИЛОШЕВИЋА СРБИЈА ПОКАЗАЛА ДА НЕ ЖЕЛИ ДА ТАКО РЕШАВА ПРОБЛЕМЕ“
  • „Никад ти проблеми (са црногорским народом) нису постојали, они су само индуковани са жељом да се неко очува на власти. Зато ме не чуди што је одлука исхитрена. Нису имали кад да чекају, јер да је прошло пет дана – не би били у ситуацији да доносе те одлуке“
  • „Ово је печат на све што је урадила администрација Мила Ђукановића до сад. И како се развијала… Од српских националиста који су били главни у нападу на Дубровник, па до оних који победу у Првом светском рату сматрају као српску окупацију… Ја можда имам мало другачије мишљење, мислим да се окупација више кретала ка Београду него ка Црној Гори“

ОДЛУКУ да Србија не протера црногорском амбасадора из Београда треба тумачити као добру вољу којом се показује да наша земља не жели на такав начин да решава проблеме у односима са Црном Гором, рекао је данас предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић, уз напомену да заправо и не зна какве проблеме Србија има са црногорским народом.

„Никад ти проблеми нису постојали, они су само индуковани са жељом да се неко очува на власти. Зато ме не чуди што је одлука исхитрена. Нису имали кад да чекају, јер да је прошло пет дана – не би били у ситуацији да доносе те одлуке“, рекао је Дачић на конференцији за новинаре у парламенту.

Дачић је оцијенио да је одлука Црне Горе о протјеривању амбасадора Србије „пролазна“, јер ће ускоро, како каже, бити изабрана нова влада.

„Ово је печат на све што је урадила администрација Мила Ђукановића до сад. И како се развијала… Од српских националиста који су били главни у нападу на Дубровник, па до оних који победу у Првом светском рату сматрају као српску окупацију… Ја можда имам мало другачије мишљење, мислим да се окупација више кретала ка Београду него ка Црној Гори“, рекао је.

Дачић, који је био и шеф српске дипломатије, сматра да је то министарство на челу са минстром Николом Селаковићем донијело исправну одлуку у складу са дипломатском праксом, у смислу да Србија одговори на акт какав је у овом случају донијела Црна Гора.

Он је навео да је предсједник Србије, по његовој оцјени, исправног становишта да односи са Црном Гором не треба да зависе од одлазеће администрације Мила Ђукановића и да Србија треба да повуче потез који они не очекују.

„А то значи да повучемо потез који би ишао у правцу јачања односа. Шта сад могу да замере због овакве одлуке Србије?“, упитао је Дачић.

Када је ријеч о одлуци Министарства свањских послова Црне Горе, Дачић напомиње да би, ако би то тако било, Србија сваки дан требало да протјерује неког амбасадора.

„Па чекајте, шта све они говоре о Косову? Нису ваљда Мојковачка битка и Подгоричка скупштина нешто што је теже него нарушавање територијалног интегритета и суверенитета Србије, односно признавање Косова“, додао је Дачић.

Нагласио је да је очигледно ријеч о политичком чину и да је прије ускраћивања гостопримства Божовићу, ако неко мисли да је изашао из оквира Бечке конвенције, било других дипломатских потеза који су могли да услиједе прије овог.

Дачић је нагласио да је став Србије да жели добре односе са свима у региону и да не жели да користимо било коју појединачну ситуацију за заоштравање односа.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар