Главно РС и матица

Дачић: Имплементираћемо оно што што смо се договорили до наших црвених линија

У БРИСЕЛУ РЕКАО: ЗАЈЕДНИЦА СРПСКИХ ОПШТИНА ПОСТАЋЕ ДИО ПРАВНОГ СИСТЕМА ЕУ
  • „Нема међусобног признања, нема признања Косова, нити чланства Косова у УН“

MИНИСТАР спољних послова Србије Ивица Дачић данас је у Бриселу говорећи о недавном договору на дијалогу Београда и Приштине у Охриду и тумачењима појединих званичника са Запада да је обавезујући, рекао да нема признања Косова од Србије, нити пристанка на нешто што би било изван њених „црвених линија“.

– Овај договор је веома значајан јер је део нашег свеукупног напора у нормализацији односа са Приштином и само је то. Ми смо веома пажљиви у формулацијама и сагласили смо се да желимо нормализацију. У том смислу је овај договор добар и може да допринесе нормализацији, смањивању тензија, ако га се сви буду придржавали – рекао је Дачић.

Дачић је навео да у самом тексту договора пише да стране различито мисле о статусним питањима.

– Какво онда признање? Ми смо сагласни да имплементирамо оно што што смо се договорили до наших црвених линија. Нема међусобног признања, нема признања Косова, нити чланства Косова у УН – поновио је Дачић.

Он је истакао да је Србија успјела да заштити своје државне и националне интересе, а да је договор из Охрида важан имплус за европске интеграције, као и да ће Заједница српских општина постати дио правног система ЕУ, и биће обавезујућа за Приштину.

– Веома је битно да се зна да је ово договор о даљим корацима у нормализацији односа, а не о статусним питањима. Очекујемо да Приштина испуњава своје обавезе, нисмо баш уверени да ће тако да буде, али ми ћемо се и даље понашати у доброј вољи -рекао је Дачић.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар