Главно РС и матица

Дачић: Србија је под притиском да ове или 2019. године постигне неки споразум са Приштином

„ЗЕМЉЕ КОЈЕ СУ ПРВЕ ПРИЗНАЛЕ КОСОВО БРАНЕ СВОЈУ ПОЛИТИКУ ИЗ ДЕВЕДЕСЕТИХ ГОДИНА“
  • Коментаришући изјаву министра одбране Александра Вулина о промјени приоритета спољне политике Србије, Дачић је рекао да чланство у ЕУ остаје један од приоритета „али не по сваку цену“

МИНИСТАР спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да постоји притисак на Србију да током ове или слиједеће године постигне неки споразум са Приштином али је и додао да Београд неће трговати у вези Косова и Метохије зарад рокова за чланство у ЕУ.

Дачић је за Радио-телевизију Србије (РТС) казао и да државе које су признале једнострано проглашену независност Косова гријеше када тврде да је тај процес неповратан.

„Како може да буде неповратан ако има земаља које повлаче одлуку о признању? Велики број земаља данас размишља о одлуци да призна Косово. Многе од њих имају сличне проблеме, попут Папуе Нове Гвинеје која има референдум о отцепљењу дела своје територије. Кад такви проблеми закуцају на њихова врата, морају добро да размисле о признању Косова“, казао је министар.

По његовим ријечима, западне земље које су међу првима признале независност Косова бране том одлуком своју политику из деведесетих година прошлог вијека.

„Тешко ће они промијенити став о Косову, то је логичан крај такве политике од распада Југославије преко бомбардовања до једностраног проглашења независности. То је њихова самоодбрана али их страшно нервира што наговарамо поједине земље да повуку признање. Они мисле да је немогуће да број земаља које су признале Косово падне испод 100, само нека мисле тако“, казао је Дачић.

По његовим ријечима, за Србију је важно да одржава број земаља које нису признале независност Косова.

„За то су потребни добри билатерални односи са тим државама, честе посете, заједнички интереси. Постоји много земаља у које ретко идемо а којима треба посветити већу пажњу, попут Азербејџана“, казао је Дачић додајући да се без обзира на величину појединих држава, мјере њихови гласови у међународним организацијама.

Коментаришући изјаву министра одбране Александра Вулина о промјени приоритета спољне политике Србије, Дачић је рекао да чланство у ЕУ остаје један од приоритета „али не по сваку цену“.

Бета

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар