Главно Свијет

Дачић: Трампова администрација има више разумијевања за Србију него претходне

„СУСРЕТ СА ТИЛЕРСОНОМ БИО ЈЕ ИЗУЗЕТНО ДОБАР И ДАЈЕ ВЕЛИКУ НАДУ ЗА УСПЈЕШНУ САРАДЊУ“
  • „Разговор је био посвећен будућности и односима Србије и САД… Треба „ресетовати“ односе двије земље, тражити заједничке интересе и начин како да САД помогну да се оствари кључни циљ Србије, а то су – стабилност и мир у региону и рјешавање отворених питања. Прије свега мислим на покушај трајног рјешења проблема Косова и Метохије… Мислим да су веома пажљиво саслушали све наше аргументе“
  • „Истакао сам и у име предсједника Вучића нашу спремност да у сваком моменту одговоримо на приједлоге америчке стране који би долазили везано за питање безбједности и стабилности у региону“

ШЕФ дипломатије Ивица Дачић изјавио је да је његов састанак са америчким државним секретаром Рексом Тилеросоном у Вашингтону био изузетно добар и да је разговор био посвећен будућности и односима Србије и САД, оцјенивши да нова америчка администрација има више разумијевања за Србију него претходне администрације.

„Прије састанка сам у књигу гостију уписао да овај састанак посвјећујем стогодишњици савезништва САД и Србије у Првом свјетском рату. За нас је ове године веома важан датум 28. јул, тада се обиљежава 100 година од Српског дана у САД, дана када је Вудро Вилсон наредио да се српска застава истакне на Бијелој кући у знак признања Србији за све жртве у Првом свјетском рату“, рекао је Дачић.

Додао је да је од тада прошло 100 година и оцијенио да треба „ресетовати“ односе двије земље, да траже заједничке интересе и да траже начин како да САД помогну да се оствари кључни циљ Србије, а то је, како је навео, стабилност и мир у региону, и рјешавање отворених питања.

„Прије свега мислим на покушај трајног рјешења проблема Косова и Метохије… У том смислу мислим да су веома пажљиво саслушали све наше аргументе. Овај састанак потврђује да нова америчка администрација има више разумијевања за оно што Србија говори у односу на претходне администрације, нарочито оне које су биле увучене у ратни конфликт на простору бивше Југославије“, рекао је Дачић, саопштило је Министарство спољних послова.

Дачић је рекао и да је вријеме да амерички предсједник Доналд Трамп дође у Србију, имајући у виду да је посљедњи амерички предсједник који је био у Југославији био Џими Картер.

„Истакао сам и у име предсједника (Србије Александра) Вучића нашу спремност да у сваком моменту одговоримо на приједлоге америчке стране који би долазили везано за питање безбједности и стабилности у региону“, казао је шеф српске дипломатије.

Према његовим ријечима, састанак са Тилерсоном је био усмјерен ка томе да неко заиста саслуша све аргументе Србије и разлоге понекад „оштријих ставова у региону“.

„Имајући у виду да је ово био први такав састанак, могу да оцијеним да је састанак био изузетно добар и да даје велику наду да ћемо имати успјешну сарадњу у наредном периоду“, рекао је Дачић послије састанка са Тилерсоном.

Бета

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар