Главно РС и матица

Дачић у СБ УН: Србија ће се и даље дипломатски супротстављати сецесионизму Приштине

ЗАТРАЖИО ДА ОСТАНУ И САДАШЊИ МАНДАТ УНМИК И ТРОМЈЕСЕЧНЕ РАСПРАВЕ О КиМ
  • Промјена и проширење мандата Косовских безбједносних снага и њихова трансформације у Косовске оружане снаге били би флагрантно кршење резолуције 1244 и Војно-техничког споразума из Куманова, а додатно би дестабилизовали безбедносну ситуацију на Косову и у региону
  • „Изјаве које се могу чути од представника Приштине, попут најновије да ће формирање ЗСО бити условљено добијањем столице у УН, само потврђују да Приштина нема истинску намеру да испуни своје обавезе из Бриселског споразума већ да га на најгрубљи начин крши. Са жаљењем морам да констатујем да је шефица Канцеларије ЕУ у Приштини, излазећи из оквира свог мандата, изразила подршку оваквој платформи Приштине, ниподаштавајући тако Споразум на који је ЕУ ставила свој потпис“
  • „Желим да чланицама Савета безбедности које упућују протесте државама које повуку признање, укажем да такви потези не доприносе бржем и ефикаснијем решавању проблема. Давање безусловне подршке једној страни никако не помаже постизању компромиса. Србија све вас, уважени чланови овог тела, третира као пријатеље и партнере. Очекујемо и поздравили бисмо када бисте и ви Србију третирали као пријатеља и партнера што укључује и веће разумевање наших ставова и аргумената“

МИНИСТАР спољних послова Србије Ивица Дачић затражио је данас на сједници Савјета безбједности Уједињених нација посвећеној раду Унмика да се не мења формат одржавања сједница о Косову за шта се залажу западне силе.

Дачић је на сједници у Њујорку рекао да је Србија снажно опредијељена да сва питања решава путем дијалога и да вјерује да је Србија током протеклих година показала „завидну политичку зрелост и одговорност“, али и оптужио Приштину да не испуњава преузете обавезе.

„Пре пет година лично сам потписао Први споразум о принципима који регулишу нормализацију односа Београда и Приштине, тзв. Бриселски споразум. Као што сам већ рекао, није било нимало лако доћи до тог споразума и није нам било лако спровести обавезе које смо тим споразумом преузели. Али смо их спровели готово све, укључујући и политички најосетљивије аспекте попут интеграције полиције и правосуђа. С друге стране, Приштина је такодје преузела обавезе потписивањем тог споразума, а најважнија је успостављање Заједнице српских општина на које се односило чак шест тачака овог споразума“, рекао је Дачић.

Он је рекао да тај кључни дио Споразума и обавеза Приштина није спровела.

„Изјаве које се могу чути од представника Приштине, попут најновије да ће формирање ЗСО бити условљено добијањем столице у УН, само потврђују да Приштина нема истинску намеру да испуни своје обавезе из Бриселског споразума већ да га на најгрубљи начин крши. Са жаљењем морам да констатујем да је шефица Канцеларије ЕУ у Приштини, излазећи из оквира свог мандата, изразила подршку оваквој платформи Приштине, ниподаштавајући тако Споразум на који је ЕУ ставила свој потпис“, рекао је Дачић.

Он је додао да су се чуле радикалније идеје о потреби укидања Унмика, промјени његовог мандата, трансформисања у политичку мисију, као и да се прореде сједнице које се сада одржавају четири пута годишње.

„Ситуација се на Косову и Метохији променила од 1999. али она је далеко од идеалне и ако погледамо било који од претходних извештаја генералног секретара о раду Унмика од 1999. до данас, јасно је да се не ради о ‘младој демократији’ и ‘мултиетничком друштву’ које се повремено суочава са понеким изазовом како неки покушавају да је представе“, рекао је Дачић.

Он је рекао да је Унмик за 19 година на терену урадио много да се прилике на Косову промене, али да посао није завршен. Додао је да Савет безбједности има дужност и обавезу да помогне у проналажењу решења и нормализацију прилика на Косову.

„Велики је труд уложен у стабилизацију прилика на терену свих ових година и само ако наставимо да мирним путем решавамо сва отворена питања, можемо очекивати нормализацију стања. Због тога не смемо дозволити да се неким исхитреним и непотребним потезима угрозе сви до сада уложени напори. Управо зато апелујем на вас да сагледате ширу слику и подржите наше напоре да заједнички дођемо до трајног решења. Настојања да се смањи Унмик и његов буџет, промени његов мандат, прореде седнице Савета безбедности и слично никако не доприносе стварању повољне климе за остваривање ових циљева“, рекао је Дачић.

Он је рекао да је у Извјештају генералног секретара за претходни квартал чињеницама поткрепљен став да је ситуација на Косову и даље нестабилна и да је међународно присуство још увек више него потребно.

„Вероватно се сећате да смо на прошлој седници сви били дубоко потресени свирепим убиством Оливера Ивановића, лидера иницијативе Слобода, демократија, правда и једним од највиђенијих српских политичара на Косову и Метохији. Представници Приштине обећали су управо пред овим цењеним телом тада да ће ‘преврнути небо и земљу да пронађу и казне починиоце’. Починиоци нису пронађени, ни процесуирани, о истрази не знамо готово ништа осим да ‘није остварен никакав напредак’ и да је истрагу преузела специјална истражна канцеларија Косова ‘због комплексности случаја'“, рекао је Дачић.

Он је навео да су Србију и Србе на Косову дубоко потресли догађаји у Косовској Митровици 26. марта када су разговори у оквиру унутрашњег дијалога о Косову „прекинути варварским актом до зуба наоружаних маскираних припадника специјалних јединица Косовске полиције“.

Дачић је рекао да је у „бруталном упаду“ полиције и употребу „огољене силе против ненаоружаних грађана“ повријеђени били директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић и други функционери Владе Србије, министри из редова српске заједнице у влади Косова, посланици у косовској скупштини и други грађани.

Дачић је одбацио образложење Приштине да Ђурић није имао дозволу да посјети Косово и да је обавјештење о посјети било је, у складу с Договором о посјетама званичника, постигнутим под покровитељством ЕУ, благовремено послато Приштини, чак много прије рока предвиђеног Договором.

Он је рекао да је Србија шокирана тим дешавањима на Косову али и одсуством адекватне реакције прије свега ЕУ, као посредника у дијалогу с Приштином, чија мисија Еулекс би на Косову требало да брине о владавини права, али и о томе како се понаша Косовска полиција.

Србија подржава позив из Извјештаја генералног секретара УН за темељну истрагу догађаја од 26. марта, уз потребу предузимања одговарајућих корективних мјера у случају непоштовања људских права, рекао је шеф српске дипломатије.

Дачић је рекао да такве акције потврђују забринутост Србије аспирацијама Приштине да промјеном и проширењем мандата Косовских безбједносних снага почне процес њихове трансформације у Косовске оружане снаге, јер би тиме били „флагрантно“ прекршени резолуција 1244 и Војно-технички споразум из Куманова, али и додатно дестабилизована безбедносна ситуација на Косову и у региону.

Министар је рекао да злочини почињени на Косову не смију проћи некажњено и додао да Србија у складу са својим законима неће одустати од кривичног гоњења лица за које постоје докази да су на Косову извршила кривична дјела ратних злочина против цивилног становништва.

Он је рекао да ће Србија наставити да користи сва дипломатска средства с циљем супротстављања сецесионистичком покушају Приштине који представља опасан преседан који је већ дао подстрек разним сепаратистичким покретима у другим деловима света.

„Желео бих да захвалим свим државама које нису признале једнострано проглашену независност Косова на њиховој доследној подршци и принципијелном поштовању Повеље УН и резолуције СБ УН 1244, као и онима које су одлуку о признању повукле или разматрају повлачење. У том контексту, желим да чланицама Савета безбедности које упућују протесте државама које повуку признање, укажем да такви потези не доприносе бржем и ефикаснијем решавању проблема. Давање безусловне подршке једној страни никако не помаже постизању компромиса. Србија све вас, уважени чланови овог тела, третира као пријатеље и партнере. Очекујемо и поздравили бисмо када бисте и ви Србију третирали као пријатеља и партнера што укључује и веће разумевање наших ставова и аргумената“, рекао је Дачић.

Бета

 

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар