Главно РС и матица

Дачић за 16. јануар расписао референдум о промјени Устава Србије

ПИТАЊЕ ЋЕ БИТИ: „ДА ЛИ СТЕ ЗА ПОТВРЂИВАЊЕ АКТА О ПРОМЕНИ УСТАВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ?“
  • Министарка правде Маја ПОПОВИЋ: „У интересу грађана је да имамо правосуђе које је непристрасно, стручно, одговорно и ефикасно. Такво правосуђе можда ће најбоље да штити уставном зајамчена права и слободе наших грађана, и суди правично и у разумном року

ПРЕДСЈЕДНИК Скупштине Србије Ивица Дачић расписао је за 16. јануар референдум о промјени Устава Србије.

Дачић је расписао референдум ради потврђивања Акта о промени Устава Србије, након завршетка посебне сједнице парламента.

На тој сједници усвојени су Предлог Акта о промени Устава Србије, Предлог Уставног закона за спровођење тог акта и Предлог одлуке о расписивању референдума.

Грађани ће се на референдуму о уставним промјенама изјашњавати на питање: „Да ли сте за потврђивање Акта о промени Устава Републике Србије?“.

Током расправе у парламенту министарка правде Маја Поповић рекла је да је промјена Устава у области правосуђа услов за даљу реформу правног система, а која ће између осталог омогућити боље оцијене и напредак Србије у процесу евроинтеграција

Она је додала да су циљеви промјене Устава повећање правне сигурности грађана, правна заштита и суђење у разумном року.

„У интересу грађана је да имамо правосуђе које је непристрасно, стручно, одговорно и ефикасно. Такво правосуђе можда ће најбоље да штити уставном зајамчена права и слободе наших грађана, и суди правично и у разумном року. Само такво правосуђе је правосуђе у које ће грађани имати поверења“, рекла је Поповић.

Већина посланика изразила је увјерење да ће грађани Србије на референдуму изгласати промјене Устава, јер су оне на првом мјесту у интересу грађана, а не у страном интересу, чуло се током петочасне расправе у Парламенту Поповић.

Предсједница Одбора за уставно право и законодавство Јелена Жарић Ковачевић такође сматра да је расправа уједно и позив грађанима да се заинтересују да учествују у овако важном процесу промјене Устава.

„Ово је позив да се грађани заинтересују и да нам помогну да спроведемо реформе и да сви заједно креирамо будућност“, рекла је Жарић Ковачевић и нагласила да су референдум и избори прилика за то, а не блокаде путева.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар