Glavno RS i matica

Darko Mladić: Otac je životno ugrožen i nije sposoban za suđenje

GENERALOVA ODBRANE TRAŽI ODGAĐANJE IZNOŠENJA ŽALBE 24. I 25 AVGUSTA
  • „Tražimo da Haški sud omogući da medicinski tim što prije dođe i utvrdi procesnu sposobnost generala Mladića. Imamo tim koji je sastavljen od međunarodnih, veoma referentnih lekara koji bi to obavili“

ODBRANA generala Ratka Mladića očekuje da Haški tribunal prolongira iznošenje usmene žalbe odbrane na prvostepenu presudu, zakazano za 24. i 25. avgust, zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja, rekao je danas Darko Mladić, sin generala Mladića.

Istakao je da odbrana i porodica očekuju i da Haški tribunal dozvoli međunarodnom timu ljekara da posjeti i pregleda njegovog oca.

„Očekujemo, prvo, da Veće usvoji našu žalbu i da se 24. i 25. avgusta uopšte ne desi, odnosno da se prolongira ta usmena žalba pošto nije utvrđeno da li je general Mladić procesno sposoban i, drugo, jer ne postoje elementarni i pravni uslovi da se suđenje nastavi“, rekao je on za televiziju Hepi.

Darko Mladić je istakao da porodica i odbrana očekuju i da dobiju rješenje u kome će Haški sud da naloži da se omogući da medicinski tim što prije dođe i utvrdi procesnu sposobnost generala Mladića.

Imamo tim koji je sastavljen od međunarodnih, veoma referentnih lekara koji su već ozbiljno i stručno kritikovali rad medicinske službe /Haškog suda/ i naveli u nizu tačaka gde se sve krši /pravo na/ lečenje generala Mladića“, rekao je generalov sin.

Prema Darkovim riječima, zdravstveno stanje njegovog oca samo treba da se „evidentira“.

Mi ne tražimo ništa osim da ti referentni lekari urade svoj posao i ne vidimo ništa loše u tome jer smatramo da bi to bila i pomoć medicinskom timu /Haškog tribunala/ koji ne bi branio da dođu /međunarodni lekari/ i ne bi se suprotstavljali toliko kada ne bi imali šta da kriju“, istakao je Mladić.

On je napomenuo i da su u Haškom tribunalu mjere koje su bile uvedene zbog virusa korona „sada olabavljene“.

Ukazao je da njegovog oca mogu da posjete frizer i tehničko osoblje u vezi sa komunikacijama, ali ne i međunarodni tim ljekara i upitao zašto je tako.

Upozorio je da nikada nijedan predmet tog nivoa u Haškom tribunalu nije vođen potpuno virtuelno i kritikovao medicinskog oficira iz Haškog suda.

Glavni medicinski oficir koji je sastavio (raniji) izveštaj umesto lekarskih tema iznosi svoje stavove i mišljenje, što apsolutno nije njegov posao… i medicinski izvšetaj ne odgovara stvaranom stanju niti onome šta on (general Ratko Mladić) govori kako se oseća“, rekao je Mladić.

On je ponovio da njegovog oca u Haškom tribunalu apsolutno neadekvatno liječe i predstavljaju da je dovoljno zdrav da bi mu se sudilo.

Mi smatramo da je on životno ugrožen i smatramo da nije sposoban za suđenje“, rekao je Darko Mladić.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar